Decizie extremă: Muzica rusă, interzisă în mass-media și locurile publice din Ucraina

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: pexels, @felipepelaquim
Foto: pexels, @felipepelaquim

Rada Supremă a interzis muzica rusă în mass-media și în locurile publice.

Parlamentarul Iaroslav Zheleznyak a anunțat, duminică, 19 iunie, că decizia de interzicere a muzicii rusești a fost susținută de 303 parlamentari.

Textul legii prevede că interzicerea operelor audiovizuale realizate de cetățeni și rezidenți ai Federației Ruse se va aplica până la eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de țara agresoare.

Măsurile se aplică în majoritatea spațiilor publice de tipul radioului, televiziunii, divertismentului, transportului public (operatori publici și privați), instituțiilor de învățământ, cinematografelor și multe altele, scrie publicația NV.

De asemenea, 306 deputați au propus interzicerea importului și distribuției de cărți și alte produse editoriale din Rusia, teritoriile ocupate temporar din Ucraina și Belarus.

Interdicția de a difuza muzică rusească nu se aplică în cazul foștilor cetățeni ruși care sunt sau erau cetățeni ai Ucrainei la momentul morții și nu au cetățenia țării agresoare. 

În plus, legea prevede :

  • crearea unei liste de artiști ruși care condamnă agresiunea împotriva Ucrainei și determinarea mecanismului de formare a acesteia;

  • creșterea la 40% a ponderii melodiilor în limba ucraineană, difuzate la radio;

  • creșterea la 75% din volumul zilnic de programe, în special știri și blocuri analitice, programe de divertisment în limba ucraineană;

  • interzicerea evenimentelor în turnee, ai căror participanți sunt interpreți muzicali - cetățeni ai Federației Ruse, cu excepția celor incluși în listă;

  • interdicția de a difuza fără acordul tuturor pasagerilor din cabina de taxi sau autobuz, muzică, sunete de film sau alte semnale sonore, cu excepția informațiilor legate de călătorie (sunetul poate fi transmis la căști individuale și la cabină - numai în timpul serviciilor neregulate cu acordul tuturor pasagerilor).

Republica Moldova a interzis programele de ştiri din Rusia

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat legea privind interzicerea programelor de ştiri din Rusia, care va intra în vigoare de săptămâna viitoare, după publicare, a anunţat, duminică, şeful autorităţii naţionale de reglementare - Consiliul Coordonator al Audiovizualului - Liliana Viţu, la postul de internet Rlive.

Preşedinta Consiliului Audiovizualului, a explicat că în urma acestei legi propaganda va fi sancţionată mult mai dur.  Astfel, instituţiile media care dezinformează vor fi sancţionate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate - scrie portalul de ştiri Info-Prim Neo.

"Legea a fost semnată de preşedinte. Probabil, va fi publicată, vinerea viitoare, în Monitorul Oficial, după care va intra în vigoare. În aceasta au fost introduse definiţia 'dezinformării' şi sancţiuni mai dure pentru aceasta. Adică, dacă adevărul este dovedit, atunci presa poate fi lipsită de licenţă timp de şapte ani" - a subliniat Viţu.

Potrivit afirmaţiilor acesteia, măsurile atât de dure au fost luate de către autorităţi ca urmare a situaţiei din Ucraina.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel