Cum a distrus Putin Parlamentul bulgar: vine guvernul pro-rus la putere?

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Kiril Petkov / facebook
Foto: Kiril Petkov / facebook

Prăbușirea coaliției de stânga-liberal a creat o oportunitate pentru guvernul pro-rus de a veni la putere

După numai șase luni, Parlamentul bulgar a votat pentru căderea guvernului liberal pro-european de stânga al lui Kirill Petkov.

Cel mai probabil Bulgaria se confruntă cu a patra sesiune de alegeri din ultimele 15 luni.

Kiril Petkov, liderul partidului foarte pro-Bruxelles Continuăm pentru schimbare, a dat vina pe „brațul lung al Moscovei” și pe mafia locală pentru căderea guvernului său, căruia i-a „declarat război până la exterminare” după preluarea puterii. .

Prim-ministrul în funcție i-a transmis public ambasadorului rus la Sofia că el este responsabil pentru noua criză politică și că Moscova și-a activat marionetele pro-Moscova din partidul ”Renașterea”.

Petkov, care a ajuns la putere doar în urmă cu șase luni, a fost votat în urma promisiunilor sale de a lupta împotriva corupției endemice. Totuși, după invazia Ucrainei de către Rusia, linia neobișnuit de dură a Sofiei împotriva Kremlinului nu a găsit ecoul scontat printre cetățenii bulgari, țara vecină fiind statul cu cel mai puternic sentiment pro-rus dintre toate statele foste comuniste.

La moțiunea de cenzură, aproximativ 123 de parlamentari din 239 din parlament au votat împotriva cabinetului Petkov.

„Acest vot este un pas mic de-a lungul drumului foarte lung pe care îl avem în față. Promit că vom continua bătălia pentru a recâștiga țara și, într-o zi, vom avea o Bulgarie fără păpușari, fără mafie — o țară europeană normală”, a spus premierul demisionar, într-un discurs susținut în fața Adunării Naționale.

Votul de neîncredere de miercuri a fost precipitat de fostul aliat de la guvernare, Slavi Trifonov, un fost om de televiziune, iar retragerea din Coaliție a partidului său „Există un astfel de popor” provocând, practic, căderea Guvernului . 

Trifonov a fost acuzat de legături cu puternica mafie oligarhică a Bulgariei și acesta pare să fie motivul pentru care politicianul a decis să-l dărâme pe Petkov.

Partidul lui Petkov, urmat de opoziție, va avea acum ocazia să încerce să obțină sprijin pentru o majoritate viabilă. Dacă acest lucru eșuează, așa cum pare destul de probabil, țara va avea cel de-al patrule rând de alegeri generale din aprilie 2021, scrie Politico.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel