Cromul, benefic pentru diabet și sănătatea inimii. Care este cantitatea necesară și în ce alimente se găsește

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @KamranAydinovStud
FOTO: Freepik @KamranAydinovStud

Cromul este un mineral esențial pentru sănătatea cardiacă și cerebrală, cu impact important asupra glicemiei.

Cromul este un oligomineral de care organismul are nevoie, în cantități mici (20-30 micrograme pe zi la adulți), pentru o funcționare sănătoasă.

Printre beneficiile pe care le are asupra corpului uman se numără reglarea nivelului de zahăr din sânge, dar și promovarea sănătății cardiace și a celei cerebrale.

 Astfel, cromul este implicat în căile de semnalizare a insulinei care permit controlul cantității de zahăr absorbită ce organism, ajutând în acest mod la echilibrarea glucozei în sânge, dar mai ales, la furnizarea unui nivel stabil de energie.

Care sunt celelalte beneficii ale cromului

Pe lângă cele legate de controlul insulinei, cromul contribuie la reducerea colesterolului, acel tip de grăsime care se găsește în sânge și care este produs de ficat, ajutând la funcționarea normală a organismului. Dacă nivelul colesterolului este prea mare, există posibilitatea ca riscul de afecțiuni cardiace să crească. De asemenea, consumul de crom este asociat cu reducerea riscului de obezitate.

Mai mult, controlul insulinei aduce cu sine și o funcționare normală a creierului, reducând efectele îmbătrânirii asupra acestuia.

Există două tipuri de crom: trivalent (crom 3+), considerat ”biologic activ” si poate fi găsit în alimente, și  hexavalent (crom 6+), considerat toxic pentru oameni, de aceea se folosește în scopuri industriale și se absoarbe din alimente, fructe și legume, potrivit Institutului Național de Sănătate (INS) din SUA, notează WebMD.

Cum se manifestă deficitul de crom

Un nivel mai mic decât cel normal în organism se poate manifesta sub diverse forme:

- dezechilibre în greutate

- fluctuații ale apetitului culinar

- nivel al glucozei din sânge care nu se află în parametri normali

- rezistența scăzută a oaselor

- nivel scăzut al energiei

- manifestări la nivelul pielii

- capacitate redusă de concentrare

- degradarea vederii

- vindecare lentă a rănilor.

Unde se găsește cromul

Cromul se găsește într-o varietate de alimente, precum drojdia de bere, anumite tipuri de carne, legume, cartofi și cereale integrale. De asemenea, cromul se găsește și în sol, astfel că un consum de fructe și legume poate crește aportul din acest mineral, iar în cantități mici, chiar și prin intermediul apei potabile.

Cele mai bogate alimente în crom sunt:

- sucul de struguri

- făina integrală de grâu

- drojdia de bere

- sucul de portocale

- carnea de vită

- sucul de roșii

- merele

- fasolea verde, notează Healthline.

Vezi și: Beneficiile oțetului balsamic. De la piele și îmbunătățirea respirației, la reducerea glicemiei și a colesterolului

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel