Croația, intrată în UE la 6 ani după România, cale liberă pentru Schengen. Iohannis: Până la sfârșitul anului, e posibil să se se ridice MCV-ul

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Poliția de frontieră
Foto: Poliția de frontieră

Consiliul Uniunii Europene a trimis un proiect de decizie Parlamentului European și a propus desființarea controalelor.

 

Miercuri, Consiliul UE a propus eliminarea controalelor la frontierele terestre și maritime ale Croației cu țările Schengen de la 1 ianuarie 2023, iar la aeroporturi începând cu 26 martie anul viitor.

Decizia de inițiere a procedurii a fost luată miercuri în cadrul unei reuniuni a Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper), care este format din ambasadori ai statelor membre UE.

Procedura decizională în această problemă prevede ca avizul Parlamentului European să fie solicitat înainte de o decizie finală a Consiliului UE.

Acest aviz nu este obligatoriu pentru Consiliu, dar este o etapă procedurală care nu poate fi ocolită.

Există motive tehnice pentru diferitele date pentru eliminarea controalelor de trafic aerian.

La aeroporturile din țările Schengen este necesară schimbarea porților pentru aeronavele care sosesc și pleacă din Croația pentru a separa pasagerii, adică a-i direcționa către ieșiri fără controale la frontieră. Același lucru ar trebui făcut și pe aeroporturile croate.

Iohannis a discutat despre mecanismul MCV pentru România

”Eu discut aceste chestiuni de ridicarea MCV-ului de când am devenit președinte, cu toți președinții și vicepreședinții Comisiei. Progresele au fost variabile. Au fost perioade în care am progresat, pe urmă am avut o perioadă de tristă amintire, în care mi s-a părut că nu se mai ridic niciodată MCV-ul.

După ultimele alegeri parlamentare, lucrurile au început să meargă mai bine.

Există premizele rezolvării acestei chestiuni, dacă legile justiției vor fi reparate, dacă codurile vor fi puse la punct. Este un calendar foarte strâns.

Dacă așa se întâmplp, este posibil ca, până la sfârșitul anului, să se se ridice MCV-ul”, a declarat președintele României.

Decizia pentru Croația

 

Consiliul Uniunii Europene a trimis miercuri Parlamentului European un proiect de decizie privind „implementarea deplină a acquis-ului Schengen în Republica Croația”, însoțit de o scrisoare către Președintele Parlamentului, Roberta Metsoli , prin care solicita un aviz cât mai curând posibil.

Proiectul de decizie prevede, de asemenea, că de la 1 ianuarie 2023, toate restricțiile privind utilizarea Sistemului de Informații Schengen (SIS) vor fi ridicate.

Procedura decizională pentru aderarea la Schengen prevede ca avizul Parlamentului European să fie solicitat înainte de o decizie finală a Consiliului UE.

Acest aviz nu este obligatoriu pentru Consiliu, dar este o etapă procedurală care nu poate fi ocolită.

Decizia de inițiere a procedurii a fost luată miercuri în cadrul unei reuniuni a Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper), care este format din ambasadori ai statelor membre UE.

În absența oricăror obstacole neprevăzute, Croația ar deveni astfel membră a spațiului Schengen și a zonei euro, cele mai apropiate două integrări care formează nucleul întregii Uniunii, în al zecelea an de aderare la UE.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel