Ungaria și Slovacia au plătit, pentru Rusia, taxa de tranzit: Livrările de petrol s-ar putea relua ”în zilele următoare”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 10 aug 2022, 15:19 | Categorie: Politică
foto: flickr
foto: flickr

Tranzitul petrolului rusesc către cele două țări ar putea fi reluat în perioada imediat următoare.

Compania maghiară de petrol și gaze MOL și compania slovacă Slovnaft au plătit taxele pentru tranzitul petrolului rusesc prin conducta de petrol Drujba, al cărui traseu tranzitează Ucraina, scrie publicația Liga.

Reprezentanții companiei slovace se așteaptă la reluarea livrărilor în zilele următoare în comunicatul de presă al Slovnaft.

„Compania de transport ucraineană a răspuns pozitiv propunerii Slovnaft și MOL de a plăti taxele de tranzit pentru transportul petrolului prin ramura de sud a conductei de petrol Drujba”, au spus cei de la Slovnaft, într-un comunicat.

Compania a precizat că și partea rusă a fost de acord cu o astfel de soluție pentru rezolvarea problemei opririi transportului prin oleoductul Drujba.

Slovnaft a efectuat deja plata și se așteaptă ca aprovizionarea cu petrol să se reia în zilele următoare.

Compania ungartă MOL a transferat și ea suma pentru plata utilizării tronsonului ucrainean pentru transportul petrolului rusesc, relatează Bloomberg cu referire la declarația companiei.

„MOL a purtat negocieri cu părțile ucrainene și ruse cu privire la reluarea transportului prin conducta Drujba”, citează publicația serviciului de presă al MOL.

Marți, 9 august, Ucraina a refuzat să mai permită tranzitul de petrol, exportat de Rusia prin partea de sud a conductei petroliere Drujba, legătură care furnizează petrol Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe.

Oprirea transportului petrolului în compania rusă a fost explicată printr-o presupusă problemă cu plata tranzitului la bancă din cauza intrării în vigoare a celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni.

Pe 8 august, compania ucraineană Naftogaz a raportat că SA „Ukrtransnafta” funcționează ca de obicei în conformitate cu legea marțială.

Pe 9 august, MOL maghiară a anunțat că este gata să preia plata tranzitului petrolului rusesc prin teritoriul Ucrainei pentru a restabili aprovizionarea.

Sancțiunile împotriva petrolului rusesc sunt prevăzute în cel de-al șaselea pachet.

Totuși, embargoul nu a intrat încă în vigoare și nu se aplică țărilor fără ieșire la mare care importă petrol rusesc prin ramura de sud a conductei Drujba (Ungaria, Slovacia, Cehia).

Pentru petrolul transportat prin conducta Drujba este în vigoare un contract pe 10 ani, semnat între Rusia și Ucraina, prin companiile Transneft, respectiv Ukrtransnafta. Acordul este valabil valabil până la 1 ianuarie 2030.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite