Criza gazelor. Moscova întârzie livrările iar prețul gazului începe să crească

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis Europei mai multe gaze începând de luni, dar până acum nu sunt semne că se va vedea o îmbunătăţire a livrărilor.

Preţurile gazelor în Europa au crescut, în urma indiciilor că Rusia nu va majora livrările.

Comenzile germane de gaze prin gazoductul Yamal-Europe indică o mică creştere a livrărilor începând de luni, deşi la licitaţiile de duminică nu a fost rezervată capacitate suplimentară pentru a ajunge o cantitate mai mare de gaze naturale în Europa.

Aceste evoluţii sunt dezamăgitoare pentru traderi, după ce Kremlinul a dat asigurări că Gazprom îşi menţine angajamentul de a începe să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale Europei din 8 noiembrie, când se va finaliza procesul de umplere a depozitelor interne.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

Conform datelor de pe site-ul operatorului de reţea Gascade, comenzile germane de gaze prin gazoductul Yamal-Europe pentru a fi livrate luni prin punctul de intrare Mallnow încă sunt sub nivelul de joi şi la doar o cincime din nivelul normal. Deşi actualele fluxuri ar putea diferi, datele sunt primul semn că Rusia îşi menţine controlul asupra pieţelor gazelor din Europa.

"Dacă Rusia face ceea ce a spus Putin că va face, atunci va fi o mare uşurare. Dacă de luni nu va veni o cantitate suplimentară de gaze, vom vedea o creştere semnificativă a preţurilor", a apreciat Frank van Doorn, director de tranzacţionare la Vattenfall.

Recent, Gazprom a dat asigurări că îndeplineşte deplin solicitările clienţilor săi din Europa, iar "fluctuaţiile înregistrate la cererea de gaze ruseşti depind de necesităţile actuale ale cumpărătorilor".

Cererea de gaze naturale a crescut pe măsură ce revenirea economiei din pandemie a condus la stocuri mai mici de gaze şi la o competiţie acerbă pentru livrări din partea cumpărătorilor asiatici. De exemplu, China vrea să cumpere cantităţi mai mai de gaze lichefiate, chiar dacă preţurile sunt la un nivel record, înaintea debutului sezonului de iarnă.

Prețul gazelor a crescut, în loc să scadă

Preţurile gazelor în Europa au crescut, în urma indiciilor că Rusia nu va majora livrările, aşa cum promisese preşedintele Vladimir Putin, cel puţin nu începând de luni.

Cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au urcat cu 9,7% după ce comenzile de gaze prin conducta Yamal-Europe au rămas luni sub nivelul normal.

Conform datelor de pe site-ul operatorului de reţea Gascade, comenzile germane de gaze prin gazoductul Yamal-Europe pentru a fi livrate luni prin punctul de intrare Mallnow încă sunt sub nivelul de joi şi la doar o cincime din nivelul normal. Deşi actualele fluxuri ar putea diferi, datele sunt primul semn că Rusia îşi menţine controlul asupra pieţelor gazelor din Europa. În plus, la licitaţiile de duminică nu a fost rezervată capacitate suplimentară pentru a ajunge o cantitate mai mare de gaze naturale în Europa.

Citește și: Putin oprește dușul rece pentru Europa: Gazprom dă drumul la gaze, iar cotațiile coboară sub 70 de euro/MWh


O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

Gazprom a promis că de luni va trimite în Europa o cantitate mai mare de gaze, preşedintele Vladimir Putin ordonând companiei să umple depozitele sale europene după finalizarea umplerii depozitelor din Rusia. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel