Gazul, la maxim istoric. Europa, pregătiri pentru reducerea în continuare a aprovizionării cu gaze rusești

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Europa se confruntă cu o nouă întrerupere a aprovizionării cu energie din cauza deteriorării unui sistem de conducte care aduce petrol din Kazahstan prin Rusia, a declarat luni operatorul de conducte, sporind îngrijorările legate de o scădere a livrărilor de gaze, scrie Reuters.

Prețul gazului în Europa a sărit la 2.800 de dolari la 1.000 de metri cubi de resursă din cauza așteptării întreruperii furnizării de către Nord Stream-1.

Vârful zilei a fost de 295 de euro pe MW, care este și un maxim istoric pentru prețul gazelor naturale.

CPC, care gestionează aproximativ 1% din petrolul global și al cărui acționar cel mai mare este firma rusă de conducte Transneft, a declarat că exporturile din două dintre cele trei puncte de acostare la un terminal de la Marea Neagră au fost suspendate.

Occidentul acuză Rusia că restricționează aprovizionarea cu energie pentru a crește prețurile ca răzbunare pentru sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei de către Moscova, pe care Kremlinul o numește o operațiune militară specială. Rusia neagă acest lucru, dând vina pe sancțiunile occidentale și diverse probleme tehnice.

Germania se pregătește de ce e mai rău

Germania, cea mai mare economie europeană, are şanse mari să treacă peste iarna care vine fără să ia măsuri drastice, dar totuşi se confruntă cu o perioadă dificilă şi trebuie să se pregătească pentru ca Rusia să reducă în continuare aprovizionarea cu gaz, a declarat luni ministrul economiei, Robert Habeck, citat de Rador.

"Avem încă o iarnă critică în faţă. Trebuie să ne aşteptăm ca (preşedintele rus Vladimir) Putin să reducă şi mai mult gazul", a declarat Habeck pentru postul german ARD din Canada, unde se află într-o vizită de trei zile împreună cu cancelarul Olaf Scholz.

Livrările rusești de gaze naturale către Europa au scăzut cu aproximativ 75% de la an la an, compania de export Gazprom anunțând săptămâna trecută întreținerea neprogramată a conductei Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică până în Germania.

Prețurile gazelor naturale au crescut luni, întreruperile zăcămintelor de gaze din Norvegia și Marea Britanie sporind îngrijorările.

Operatorul de transport al gazelor din Ucraina a declarat că acesta și sistemul de gazoducte polonez au capacitatea de a aduce gaz rusesc în Europa și de a compensa oprirea Nord Stream.

Gazprom (GAZP.MM) nu a răspuns unei solicitări de comentarii privind dacă va crește exporturile de gaze prin alte rute.

CPC a spus că a fost nevoită să suspende încărcăturile de la punctele sale de ancorare SPM-1 și SPM-2 din cauza deteriorărilor la „punctele de atașare ale manșoanelor subacvatice la rezervoarele de flotabilitate”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel