Corupție în PE: Un eurodeputat belgian a fost inculpat și închis

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Un scandal uriaș de corupție care lasă un gust amar
Un scandal uriaș de corupție care lasă un gust amar

Eurodeputatul belgian Marc Tarabella a fost inculpat în special pentru "corupţie", apoi plasat în detenţie preventivă, sâmbătă, în ancheta privind suspiciuni de ingerinţă a Qatarului şi Marocului în decizii ale Parlamentului European, a anunţat parchetul federal din Belgia.

Europarlamentarul socialist de 59 de ani a fost închis după inculparea sa pentru "corupţie", "spălare de bani" şi "participare la o organizaţie criminală", a precizat pentru AFP Eric van der Sijpt, purtător de cuvânt al parchetului federal.

Alte trei persoane, între care eurodeputata elenă Eva Kaili, au fost deja încarcerate în acest scandal care a izbucnit la 9 decembrie şi care a dus la un val de reţineri la Bruxelles.

În acea zi, anchetatorii belgieni au confiscat circa 1,5 milioane de euro bani lichizi în sacoşe sau valize descoperite la domiciliile din Bruxelles deţinute de Eva Kaili şi Pier Antonio Panzeri.

Suspectul cheie în dosar

Acesta din urmă, fost eurodeputat italian, suspect-cheie în dosar, a recunoscut în ianuarie că a orchestrat această fraudă. El a încheiat un acord cu acuzarea care prevede o pedeapsă cu închisoarea limitată la un an cu executare în schimbul unor declaraţii precise despre fraudă şi persoanele implicate.

Conform presei belgiene, Panzeri l-a acuzat pe Tarabella în faţa anchetatorilor în decembrie la scurt timp după reţinerea sa. El a afirmat că i-a transferat "între 120.000 şi 140.000 de euro" în mai multe rânduri pentru ajutorul său în dosarele legate de Qatar.

Vrea să ofere explicații 

Marc Tarabella a negat orice neregulă şi cere să poată fi audiat pentru a oferi explicaţii.

Justiţia belgiană a fost nevoită să aştepte sfârşitul procedurii de ridicare a imunităţii în Parlamentul European, la 2 februarie, pentru a lua în considerare orice măsură coercitivă.

În aceeaşi anchetă, un alt eurodeputat socialist, italianul Andrea Cozzolino, lăsat de asemenea fără imunitate la 2 februarie, a fost arestat vineri în Italia în baza unui mandat de reţinere internaţional, a confirmat sâmbătă Van der Sijpt pentru AFP. Justiţia belgiană aşteaptă acum extrădarea sa.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel