Coreea de Nord agită apele în Asia: testează o nouă rachetă balistică. ”Ar putea fi un semn de avertizare"

radiodcnews Team | Dată: 04 mai, 09:47 | Categorie: Politică

Coreea de Nord a lansat miercuri ceea ce Seulul a susţinut că este o rachetă balistică.

La o săptămână după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis că va accelera dezvoltarea arsenalului nuclear al ţării, Coreea de Nord a efectuată un nou test.

Lansarea nu este o surpriză, întrucât Coreea de Sud şi Statele Unite se aşteptau ca Phenianul să-şi reia testele nucleare oprite în 2017, scrie Agerpres.

Statul major al Coreei de Sud a anunţat miercuri într-un comunicat o "lansare de rachetă balistică de către Coreea de Nord la 12.03" (3.03 GMT) de la Sunan, la nord de Phenian, spre Marea Japoniei.

Regimul nord-coreean a încălcat deja în martie un moratoriu de cinci ani asupra testelor sale cu rachete balistice intercontinentale (ICBM) prin lansarea unui puternic proiectil, capabil să ajungă în Statele Unite.

Garda de coastă japoneză a anunţat de asemenea că Coreea de Nord a tras o "potenţială rachetă balistică".

Într-o mare paradă militară la 25 aprilie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis că va "întări şi dezvolta capacităţile nucleare ale naţiunii" sale "într-un ritm accelerat".

"Armele nucleare, un simbol al forţei noastre naţionale şi care se află în centrul puterii noastre militare, trebuie îmbunătăţite în ceea ce priveşte calitatea şi raza de acţiune", a spus el.

Câteva zile mai târziu, el a numit arma nucleară "un colac de salvare ce garantează securitatea ţării noastre" şi a ameninţat că o va folosi "ca măsură preventivă".

"Există şanse mari să fi testat (miercuri) o rachetă ce ar putea fi echipată cu un focos nuclear", a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, cercetător specializat în afaceri nord-coreene.

Noua lansare are loc de asemenea la mai puţin de o săptămână înainte de învestirea noului preşedinte sud-coreean Yoon Suk-yeol, un conservator ce a promis că va fi mai dur cu vecinul său din Nord.

Acest test cu rachetă "ar putea fi un semn de avertizare" pentru Yoon, a estimat Hong Min, de la Institutul coreean pentru unificare naţională, potrivit căruia Phenianul nu va accepta niciodată principala condiţie impusă de noul lider sud-coreean pentru reluarea discuţiilor de pace, şi anume renunţarea la arma nucleară.

"Ar putea fi de asemenea un semnal al Phenianului că nu are altă opţiune decât să-şi consolideze arsenalul dacă Seulul şi Washingtonul decid să desfăşoare armament strategic în Sud", a adăugat acest analist.

Preşedintele american Joe Biden urmează să viziteze Coreea de Sud la sfârşitul lunii mai. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite