Consens la Stockholm privind NATO. ”Suedia este VULNERABILĂ. De aceea se grăbește”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

O analiză politicii de securitate, făcută publică de guvern și partidele politice, evaluează că apartenența la NATO va crește securitatea pentru Suedia.

Ministrul de externe Ann Linde recunoaște că interesele Suediei au fost mai bine protejate în afara NATO, dar ”trebuie să ne raportăm la faptul că avem o situație nouă după 24 februarie”.

Noua analiză de securitate a fost realizată împreună cu partidele parlamentare și a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă comună.

Potrivit documentului, aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator şi va fi benefică pentru ţările riverane Mării Baltice.

"Apartenenţa Suediei la NATO va înălţa pragul în faţa conflictelor militare, având astfel un efect de descurajare în nordul Europei", conchide raportul pregătit de guvern şi de partidele politice parlamentare.

Moscova ar putea reacționa

Potrivit șefei diplomației suedeze, încazul aderării la NATO, probabilitatea unui atac militar convențional din partea Rusiei este mică. Pe de altă parte, un astfel de atac nu poate fi exclus, mai spune aceasta.

"Opinia noastră este că nu vom suferi un atac militar convenţional ca reacţie la o eventuală candidatură la NATO", a afirmat ministrul de externe suedez Ann Linde, în cadrul unei conferinţe de presă cu prilejul prezentării raportului.



Potrivit acestuia, dacă rămâne singura ţară nordică sau baltică ce nu face parte din NATO, Suedia va fi mai vulnerabilă în faţa unui atac.

Raportul notează însă că Rusia poate reacţiona dacă Suedia solicită aderarea.

"Dacă Suedia alege să candideze la NATO, există riscul unei reacţii din partea Rusiei", a remarcat ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist, adăugând: "Permiteţi-mi să spun că, într-un asemenea caz, suntem pregătiţi să facem faţă oricărui răspuns".

Finlanda și Suedia, legate strategic

În analiză se mai arată că tocmai decizia Finlandei de a se alătura NATO singularizează Suedia și o face mai vulnerabilă în fața acțiunilor agresive ale Moscovei.

În situația în care Helsinki ar alege să solicite aderarea la NATO, iar liderii de la Stockholm ar opta să rămână în afara Alianței, vulnerabilitatea Suediei ar crește, deoarece Rusia ar avea atunci un interes strategic militar special în Suedia, arată publicația suedeză VK.

De asemenea, un alt beneficiu de pe urma aderării la NATO ar fi faptul că Suedia ar deveni mai puțin dependentă de relația bilaterală cu Statele Unite, se mai arată în documentul prezentat vineri, 13 mai.

Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat că Finlanda va cere aderarea la NATO "fără întârziere" şi este de aşteptat ca Suedia să-i urmeze exemplul, putând depune cererea chiar luni. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel