Roxana Mărăcineanu, fostul ministru al sporturilor din Franța, învinsă la parlamentare de Rachel Keke, o fostă cameristă

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Rachel Keke, care a coordonat o grevă pentru salarii și condiții de muncă mai bune, o învinge pe Roxana Mărăcineanu.

Fosta cameristă ar putea deveni prima menajeră care va fi aleasă în parlamentul francez.

Rachel Keke, în vârstă de 48 de ani, a spus că anii de muncă epuizantă, timp în care făcea curat chiar și în 40 de camere pe zi la hotelul Ibis din Batignolles, i-ar permite să vorbească parlament în numele lucrătorilor.

Mărăcineanu a făcut apel la alegătorii de dreapta și de centru să se unească pentru a ține departe „stânga radicală”, spunând că a luptat întotdeauna contra „extremelor”.

Ea a declarat că respectă trecutul lui Keke, deoarece și propria ei familie a fugit din România cu doar două valize, întâmpinând inițial greutăți în Franța.

Împreună cu zeci de alți lucrători în hoteluri, Keke a condus una dintre cele mai lungi greve hoteliere din istoria Franței împotriva orelor suplimentare neplătite și a condițiilor proaste de muncă ale personalului de curățenie externalizat.

„Noi suntem cei care trăim în zonele defavorizate și avem locuri de muncă cheie”, a spus ea pentru Agenția France-Presse. „Noi suntem cei disprețuiți și exploatați. Deci haideți să ne apărăm în parlament.”

Keke conduce o o alianță de stânga împotriva fostului ministru al sportului lui Macron, Roxana Maracineanu.

Keke a spus că, după ce a fost intimidată, inclusiv a fost stropită cu apă și insultată la locul de muncă, politica nu o mai sperie. „Este ca și cum ai fi un soldat care merge la război, vede totul și se întoarce și nu se mai teme de nimic”, a spus ea pentru Reuters.

Keke s-a născut în Coasta de Fildeș dintr-un tată șofer de autobuz și dintr-o mamă care vindea haine. Mama ei a murit când ea avea 12 ani și a trebuit să părăsească școala pentru a-și îngriji frații și surorile. În 2000, a ajuns în Franța, acolo unde bunicul ei a luptat în timpul celui de-al doilea război mondial.

Keke a lucrat mai întâi la coafor, apoi la o casă de marcat la supermarket și, în cele din urmă, ca femeie de curățenie la un hotel. A obținut naționalitatea franceză în 2015.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel