Ciucă: De la 1 aprilie, consumatorii casnici de energie electrică vor beneficia de o nouă schemă de protecţie

radiodcnews Team | Dată: 11 ian 2022, 16:33 | Categorie: Politică
Foto: gov.ro
Foto: gov.ro

Consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia, de la 1 aprilie, de o nouă schemă de protecţie, a anunţat, marţi, premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a precizat că măsura a fost stabilită în urma unei şedinţe de lucru pe care a avut-o cu mai mulţi miniştri ai Cabinetului său, scrie Agerpres. 

"Am convocat astăzi o şedinţă cu miniştrii Finanţelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului şi Turismului, Mediului şi preşedintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populaţiei şi a întreprinderilor de efectele creşterii preţurilor la energie. Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze naturale. În acelaşi timp, sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creşterea preţurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă pentru români. Pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor - consumatori casnici - urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalităţi. De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale", a declarat Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

Măsuri de sprijin de la 1 februarieEl a precizat, totodată, că în domeniul sectorului agricol şi al industriei alimentare, Guvernul va lansa măsurile de sprijin la 1 februarie şi le va menţine active până la data de 1 iulie. De asemenea, premierul a anunţat că la nivelul Executivului este analizată introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie.

Premierul a menţionat că măsurile anunţate vor fi prezentate şi în următoarea şedinţă a coaliţiei de guvernare.

"Protejarea cetăţeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc şi vom dispune măsuri în consecinţă. Este însă foarte important să înţelegem că toate aceste măsuri necesită coerenţă şi coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem. Voi prezenta aceste toate măsuri în următoarea şedinţă a coaliţiei", a mai declarat Ciucă. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite