Ciolacu, despre o poziție în Guvern: ”Am cea mai bună funcție, cea de președinte al PSD”. PNL se reunește în această seară pentru a lua o decizie

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că va propune în şedinţa conducerii partidului să se înceapă negocierile cu PNL pentru alcătuirea unui guvern şi a adăugat că el nu cunoaşte altfel de negocieri decât cele conform ponderilor parlamentare.

Ciolacu a menționat că nu a purtat nicio discuție cu președintele Iohannis

Întrebat, la sediul central al PSD, ce mandat va propune colegilor săi în Consiliul Politic Naţional, Ciolacu a spus: ”Să începem negocierile. Negocierile nu pot să fie altfel decât conform ponderilor parlamentare. Eu nu am auzit de altfel de negocieri decât cele pe ponderi, (...) pe rezultatele alegerilor generale, nu pe sondajele de opinie".

Potrivit Digi24, decizia social democraților, în direcția intrării la guvernare, este aproape luată, PSD lucrând deja la programul de guvernare.

Ciolacu a evitat să răspundă dacă va face parte din Guvern. ”Marcel Ciolacu are cea mai bună funcție, aceea de președinte al Partidului Social Democrat...Nu am luat în discuție nicio funcție”, a spus liderul PSD.

Întrebat dacă există bani pentru unele măriri de pensii şi alocaţii pe care PSD intenţionează să le cuprindă în programul său de guvernare, Ciolacu a afirmat: "Avem execuţia bugetară. Am văzut şi eu ştirile şi am crezut că am fost foarte clar înţeles. Măririle se fac în urma unui buget aprobat. De obicei, bugetul pe anul viitor se aprobă în luna noiembrie, decembrie şi acolo îţi creezi priorităţile. Una dintre priorităţile PSD sunt aceste măriri şi vom vedea în funcţie de buget cât se poate, astfel încât să nu păcălim românii. În al doilea rând, anul în curs, respectiv aceste luni, noiembrie şi decembrie, le vom vedea după ce avem execuţia bugetară a lunii octombrie. Momentan avem la dispoziţie numai execuţia bugetară a lunii a noua".

Preşedintele PSD a mai spus că România a ajuns la o datorie publică, "făcută de către guvernările de dreapta, PNL-USR", de aproape 50% şi, conform legii, în acest moment, nu e voie să se facă niciun fel de măriri.

Ciolacu a declarat că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis. 

Citește și: Sorin Grindeanu, șef interimar la Cameră. PNL, acuzat de non-combat: A plătit avansul la refacerea alianţei cu PSD

Care e poziția PNL

Biroul Politic Naţional al PNL se va reuni, luni, începând cu ora 19,00, la sediul central al partidului, urmând să ia o decizie în privinţa negocierilor cu USR şi PSD.

"Aşa cum ştiţi şi aşa cum am pornit cu mandatul, am fost la discuţii cu cele două partide, voi merge în PNL cu concluziile celor două discuţii, iar decizia o va lua PNL, nu o va lua preşedintele PNL", a declarat, vineri, liderul liberalilor, Florin Cîţu.

Cîţu a catalogat discuţia cu PSD drept una "bună".

"A fost o discuţie bună. (...) Acum, nu putem peste noapte să spunem că totul este roz între PNL şi PSD, dar ce pot să spun este că suntem responsabili. Am pornit la acest drum pentru a face un guvern. Ne uităm la cea mai bună soluţie pentru PNL şi pentru România şi trebuie să găsim o formulă prin care să guvernăm România în următoarea perioadă, dar, repet, decizia pentru PNL va fi luată în PNL", a afirmat Cîţu.

Potrivit acestuia, la întâlnirea cu PSD s-a avansat varianta unui premier prin rotaţie, dar nu s-a discutat aproape deloc despre portofolii sau funcţia de prim-ministru.

"Este o variantă pusă pe masă, însă mergem fiecare în partidul lui să vedem dacă această variantă este acceptată în partid", a explicat liderul PNL.

Despre o variantă a unei guvernări PSD - PNL pentru o perioadă de şapte ani, el a afirmat: "Haideţi să facem un pas, să avem un guvern acum şi despre şapte ani putem să discutăm mai târziu".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel