Noi informații care să-l înfurie pe Putin: SUA ar fi ajutat cu informații la scufundarea navei Moscova. ”Împărtășim intens cu ucrainenii informații relevante”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

În ultimele zile au apărut mai multe rapoarte privind ajutorul informativ al SUA pentru Ucraina.

După ce NYT a relatat că SUA au contribuit cu informații pe baza cărora "mulţi" generali au fost localizaţi cu ajutorul serviciilor de informaţii americane, publicația Businessinsider scrie că există date că SUA ar fi furnizat informații pentru Kiev, în baza cărora crucișătorul ”Moscova” a fost scufundat.

Businessinsider scrie că SUA au schimbat informații cu forțele ucrainene, în urma cărora nava Moscova a fost scufundată, au declarat oficiali pentru NBC News.

Potrivit oficialilor, care au discutat cu NBC News sub rezerva anonimatului, forțele ucrainene le-au cerut omologilor americani informații despre o navă la sud de Odesa, din Marea Neagră.

SUA au confirmat cu Ucraina că nava este într-adevăr crucișătorul ”Moscova” și au ajutat la stabilirea locației sale exacte, potrivit raportului.

Ucrainenii au atacat nava de război, încărcată cu provizii militare și artilerie, pe 14 aprilie, lovind și scufundând Moscova cu două rachete antinavă de tip Neptun, de producție autohtone. Încă nu este clar câte victime au rezultat în urma atacului.

Oficialii care au discutat cu NBC News au declarat pentru presa că SUA nu știau că oficialii ucraineni vor lovi nava.

SUA și-au intensificat sprijinul pentru Ucraina, Washingtonul furnizând Kievului informații privind mișcările Rusiei din regiune, inclusiv din Crimeea și Donbas, notează și AP. „Împărtășim intens informații relevante cu ucrainenii, pentru a-i ajuta să se apere în toată țara, inclusiv în zonele deținute de Rusia înainte de invazia din 2022”, a declarat un oficial de informații american care a vorbit sub condiția anonimatului. 

24 de generali și militari de rang înalt, uciși în Ucraina

Potrivit NYT, care citează înalți oficiali americani, dintre cei 12 generali ucişi de forţele ucrainene, "mulţi" au fost localizaţi cu ajutorul serviciilor de informaţii americane.

Ucrainenii au primit informații în timp real pe câmpul de luptă Ucrainei despre mișcările anticipate de trupe rusești și privitoare la locația cartierului general mobil al armatei ruse, care se mută frecvent.

Comandanții ruși se duc în prima linie în încercarea de a transmite mai eficient ordinele pe teren și pentru a crește moralul militarilor.

Unele dintre decese au fost confirmate de Rusia și raportate de oficiali ucraineni și alte surse.

Aceștia sunt ofițerii despre care se spune că au fost uciși, scrie Insider:

1. Andrei Suhovetsky

Generalul-maior Andrei Suhovetsky a fost prima pierdere de rang înalt pentru armata rusă, după ce a fost raportat că a fost ucis de focul lunetisților, pe 28 februarie.

Suhovetsky a fost generalul comandant al Diviziei a 7-a Aeropurtate a Rusiei și comandantul adjunct al Armatei 41 de arme combinate.

2. Vitali Gherasimov

Generalul-maior Vitali Gerasimov, prim comandant adjunct al armatei 41 a Rusiei, ar fi cel mai important general ucis până acum de ucraineni.

Generalul-major Vitaly Gerasimov a devenit al doilea comandant rus de rang înalt ucis după ce serviciile de informații militare ucrainene au susținut că a fost împușcat la Harkov.

Ministerul Apărării a lansat un sunet interceptat despre ceea ce a spus că sunt doi ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, sau FSB, care discutau despre moarte.

3. Andrei Kolesnikov

Armata ucraineană a spus într-un tweet că l-au ucis pe generalul-maior rus Andrey Kolesnikov. Se crede că este comandantul Armatei a 29-a Întrunită. 

Moartea lui l-ar face al treilea general rus de top ucis.

4. Andrei Mordvichev

Generalul-locotenent rus Andrei Mordvichev era comandantul Armatei Generale a 8-a a Districtului Militar de Sud al Forțelor Armate și a murit din cauza „focului asupra inamicului”, a declarat pe Twitter statul major al armatei ucrainene .

Se pare că generalul a fost ucis când forțele ucrainene au lovit un aerodrom din Chornobayivka, lângă aeroportul Herson, care este folosit ca bază temporară rusă, potrivit Oleksiy Arestovych, consilier prezidențial. 

Kremlinul nu a confirmat moartea generalului.

Moartea lui Mordvichev a fost contestată, deoarece The Times of London a spus că el a fost fotografiat cu liderul cecen Ramzan Kadyrov după informațiile apărute despre moartea sa.

5. Iakov Rezantsev

Ucraina a declarat că a ucis general-locotenentul Yakov Rezantsev, comandantul a 49-a Armatei Combinate a Rusiei și unul dintre cei mai înalți oficiali militari ai acesteia, a informat Illia Ponomarenko de la The Kyiv Independent.

Rusia nu a confirmat decesul, despre care un consilier al lui Zelensky a spus că a  avut loc în Chornobaivka, un sat din sudul Ucrainei. 

Rezantsev se lăudase anterior că invazia Ucrainei se va termina în câteva ore, a informat The Telegraph .

6. Magomed Tuşaev

Generalul Magomed Tushaev, un conducător de război cecen, ar fi fost ucis într-o bătălie din Ucraina, după ce un convoi de 56 de tancuri cecene a fost distrus lângă Hostomel, potrivit The Daily Mail.

Forțele din regiunea Cecenia a Rusiei l-au sprijinit pe Putin în invazia sa în Ucraina.

Un alt conducător al războiului despre care se spune că a fost ucis este Vladimir Zhonga, care a condus Batalionul Sparta, un grup militant pro-rus care operează în Republica Populară Donețk, care are sprijinul Kremlinului.

Vladimir Zhoga ar fi fost împușcat mort în Volnovakha, a spus The Daily Mail .

7. Vladimir Petrovici Frolov 

Generalul-maior Vladimir Petrovici Frolov, comandantul adjunct al Armatei a 8-a, a fost ucis în timp ce se lupta cu forțele ucrainene , a informat presa rusă.

Guvernatorul Sankt Petersburg Alexander Beglov și-a confirmat moartea, numindu-l pe generalul căzut un „adevărat patriot” care a murit luptând în Ucraina, potrivit ziarului rus Fontanka și agenției de știri ruse TASS .

Guvernatorul a participat la înmormântarea sa pe 16 aprilie, unde generalul a fost înmormântat cu onoruri militare, a relatat Fontanka.

8. Andrei Simonov

Generalul-maior Andrei Simonov a fost ucis în apropierea orașului Izyum din regiunea Harkov, în atacul din 30 aprilie, au declarat autoritățile ucrainene, potrivit The Kyiv Post.

Armata ucraineană a atacat sâmbătă un post de comandă pe teren al Armatei 2 ruse, lovind peste 30 de vehicule blindate rusești, inclusiv tancuri, potrivit ziarului.

Generalul a fost printre cei 100 de soldați ruși uciși în atac, a declarat consilierul militar prezidențial Oleksiy Arestovici, potrivit The Kyiv Post.

Simonov a fost un comandant superior al războiului electronic, a declarat consilierul guvernului ucrainean Anton Gerashchenko pe contul său Telegram.

Militari de rang înalt, eliminați în Ucraina, potrivit informațiilor colectate de publicația Insider:

1. Dmitri Safronov

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că locotenent-colonelul Dmitri Safronov, comandantul Brigăzii 61 Marine Separate a Forțelor Armate Ruse, a fost ucis în timpul luptei, când forțele ucrainene au recucerit orașul Chuhuiv din regiunea Harkov.

2. Denis Glebov 

În aceeași declarație prin care a anunțat moartea lui Safronov, Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că locotenent-colonelul Denis Glebov, comandantul adjunct al celui de-al 11-lea asalt aerian separat, a fost și el ucis.

Organismele de știri ruse au raportat că Glebov a fost ucis în timp ce participa la o operațiune specială în Donbas și a fost distins postum cu Ordinul Curajului.

3. Constantin Zizevski

Colonelul Konstantin Zizevsky, comandantul Regimentului 247 de asalt aerian de gardă, ar fi fost ucis în timpul unei operațiuni militare pentru „a proteja Republicile Populare Donețk și Lugansk”.

Moartea sa a fost confirmată într-o postare pe Instagram de Mihail Vedernikov, guvernatorul Regiunii Pskov.

4. Iuri Agarkov

Locotenent colonelul Yuri Agarkov a murit alături de Konstantin Zizevsky, potrivit aceleiași postări pe Instagram a lui Mihail Vedernikov, guvernatorul Regiunii Pskov. 

Agarkov a servit anterior ca șef de stat major al Brigăzii 56 de asalt aerian și a comandat un regiment de puști cu motor, potrivit unui raport din presa rusă.

5. Andrei Zaharov

Ucraina a susținut că l-a ucis pe colonelul Andrei Zaharov într-o ambuscadă asupra unei coloane blindate rusești într-o suburbie a Kievului, potrivit The Guardian.

Au apărut imagini cu dronă ale luptei, iar presa ucraineană a susținut că Zaharov, comandantul regimentului, a fost ucis.

6. Serghei Porokhnya

Colonelul Serghei Porokhnya, comandantul Brigăzii a 12-a de ingineri din Rusia, cu sediul la Ufa, ar fi fost ucis în Ucraina.

Postul rusesc KP-Ufa a raportat că colonelul a fost ucis în timpul unei „operațiuni speciale” în Ucraina, confirmat de unii dintre colegii săi ruși pe rețelele de socializare.

7. Serghei Sukharev

Colonelul Serghei Sukharev, din Regimentul 331 de asalt cu parașute de gardă din Kostroma, și adjunctul său, maiorul Serghei Krylov, au fost uciși în luptă în Ucraina, potrivit televiziunii de stat ruse.

Sukharev a fost un comandant de parașutism rus al cărui regiment a luptat împotriva Ucrainei în afara orașului Ilovaisk din Donbas în 2014, a declarat Centrul pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională (Stratcom) al Ucrainei într-un comunicat, citat de The Independent. 

Jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko a spus că Sukharev a fost „responsabil pentru masacrul Ilovaisk din 2014”.

8. Alexei Sharov

Colonelul Alexei Sharov ar fi fost ucis de forțele ucrainene în orașul asediat din sudul Mariupol.

Sharov a comandat Ordinul Separat al 810-a Gărzi al Brigăzii Jukov din pușcașii marini ruși.

Moartea sa a fost raportată de purtătorul de cuvânt al administrației militare de la Odesa, Serghei Bratchuk, pe postarea Telegram și de mai multe instituții de știri ucrainene, inclusiv Ukrinform.

9. Dmitri Dormidontov

Locotenent-colonelul Dmitri Pavlovici Dormidontov, comandantul unei divizii de artilerie de rachete, a fost ucis după ce o explozie a lovit piga sa din Ucraina, a raportat Evening Standard , citând un raport comunității locale din regiunea Tatarstan din Rusia.

Raportul spunea că trei ofițeri au fost uciși în atac: un comandant de divizie, un comandant de batalion și un controlor de aeronavă.

10. Igor Zharov

Locotenent-colonelul Igor Zharov, șeful de stat major al unui regiment, a fost ucis în Ucraina, potrivit unui necrolog publicat în Rusia, potrivit Evening Standard.

Deputatul local Igor Igoshin a spus că Zharov a fost distins postum cu Ordinul Curajului.

11. Denis Kurilo 

Colonelul Denis Kurilo a fost „lichidat” alături de peste 1.500 de soldați în timpul luptei de lângă Harkov, a susținut armata ucraineană. 

Kurilo și ceilalți soldați aparțineau Brigăzii 200 de puști motorizate cu sediul în Pechenga, a spus Ucraina.

12. Anton Kuprin

Căpitanul de prim rang Anton Kuprin a fost ucis după ce nava de război a Rusiei Moscova a fost scufundată de rachete ucrainene, a spus Ucraina.

Kuprin „a murit în timpul unei explozii și incendii la bordul fostei nave amirale a Flotei Mării Negre a Federației Ruse”, a declarat Anton Gerașenko, consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, potrivit Evening Standard.

13. Denis Mezhuev

Locotenent-colonelul Denis Mezhuev, comandantul Regimentului 1 Gărzi Motor Rifle Sevastopol Red Banner, a murit în Ucraina, potrivit The Times of London.

Deși moartea sa nu a fost confirmată de Kremlin, mai mulți utilizatori ai rețelelor de socializare, inclusiv un poet și compozitor rus, au postat mesaje de doliu pentru moartea lui Mezhuev, a raportat ziarul.

14. Miras Bashakov

Locotenent-colonelul Miras Bashakov a murit în Ucraina, a informat presa rusă.

O înmormântare pentru el a avut loc la Sankt Petersburg pe 12 aprilie, potrivit ziarului rus Fontaka.

15. Ivan Grishin

Colonelul Ivan Grishin, comandantul Brigăzii 49 de rachete antiaeriene din Rusia, a murit în Ucraina, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei.

Colonelul a murit din cauza rănilor de schije la abdomen lângă Harkov, Ucraina, potrivit The Daily Mail.

16. Viaceslav Savinov

Locotenentul colonel Vyacheslav Savinov, care conducea serviciile secrete de artilerie rusă, a fost ucis în Ucraina, a confirmat o școală de artilerie rusă .

Savinov a fost adjunctul șefului de stat major al trupelor de rachete și artileriei ruse și șeful recunoașterii artileriei.

Oficialii americani au recunoscut că Statele Unite au început să ofere Ucrainei informații încă din perioada premergătoare invaziei Rusiei din 24 februarie.

Citește mai departe AICI

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel