”Călăul din Siria”, înlocuit cu STRATEGUL lui Putin. Șeful Forțelor Armate, ARUNCAT în Ucraina. Înseamnă un singur lucru: Dvornikov a eșuat

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Dacă această informație se dovedește a fi adevărată, ar însemna că planul Kremlinului a eșuat din nou.

Șeful Forțelor Armate ale Federației Ruse, generalul de armată Valery Gherasimov, ar fi preluat comanda operațională și tactică a forțelor ruse care participă în prezent la ofensiva din estul Ucrainei în direcția Izium.

Potrivit unor surse de informații ucrainene, Gherasimov ar fi ajuns deja la centrul de comandă militar rus de lângă Izium, de unde va prelua comanda forțelor locale de la comandantul recent numit al operațiunii din Ucraina, generalul Alexander Dvornikov .

Dacă aceste informații se dovedesc a fi adevărate, ar însemna nu numai că Dvornikov este dat la o parte, dar și că planul Kremlinului de a stabili un lanț de comandă clar și direct asupra tuturor unităților și forțelor din Ucraina a eșuat din nou.

Deși Dvornikov și Gherasimov au același grad, Gherasimov este în continuare superiorul lui Dvornikov, care este comandantul zonei militare de sud, în timp ce Gherasimov este șeful Statului Major al armatei ruse.

”Măcelarul din Siria”

Primele săptămâni de conflict din Ucraina au fost marcate de haos la nivelul lanțului de comandă: nu era clar cine era comandantul direct în Ucraina, iar generali-maiori, egali între ei c a grad, au primit ordine diferite de la Moscova. Fiecare dintre ei primea instrucțiuni de la Putin sau Gerasimov și le executa independent de ordinele date de ceilalți generali, motiv pentru care erau reticenți să-și abandoneze sarcinile și să vină în ajutorul celuilalt atunci când era nevoie.

Putin a decis pe 9 aprilie ca Alexander Dvornikov, supranumit și ”Măcelarul din Siria”, să preia comanda unică a operațiunilor din Ucraina.

Numirea lui Dvornikov în funcția de comandant șef al forțelor din Ucraina ar fi trebuit să rezolve problema unității de comandă, iar analiștii occidentali au observat o schimbare semnificativă a tacticii trupelor ruse în ultimele zile, care au început să avanseze în est.

”Strategul lui Putin”

Decizia de a trimite comandantul-șef pe câmpul de luptă este destul de neobișnuită, mai ales dacă acesta preia comanda operațională. De regulă, șeful Statului Major General este responsabil de managementul strategic, generalii de teren sunt responsabili de operațiuni, iar comandanții unităților pentru managementul tactic al resurselor militare.

Publicația Defense Express notează că generalul Valery Gherasimov a venit personal Izyum pentru a comanda trupele din Donbas.

Venirea lui Gerasimov ar putea însemna că Dvornikov nu a fost la înălțimea așteptărilor lui Vladimir Putin.

”Este foarte neobișnuit ca cel mai înalt lider militar dintr-o națiune să preia comanda operațională. Este un indicator că Putin rămâne fără opțiuni pentru operațiunea sa în Ucraina”, a declarat fostul general și analist australian Mick Ryan, citat de Ilmessaggero.

Foto: Generalul Gherasimov (dreapta), alături de generalul american Mark Milley

Gerasimov, care are statutul de legendă vie în armata rusă, este un comandant experimentat de tancuri, care a condus trupele ruse în timpul celui de-al doilea război cecen și a devenit șef de stat major în 2012, după ce a comandat districtele militare Leningrad, Moscova și Districtul Militar Central.

Unii analiști occidentali, cum ar fi Mark Galeotti, l-au creditat pentru dezvoltarea unei strategii de război hibrid modern, pe care a numit-o doctrina Gerasimov - ideea de a combina tactici militare, tehnologice, informaționale, economice, culturale și de altă natură pentru a atinge obiective strategice, scria Politico.

”Regulile războiului s-au schimbat”, scria Gherasimov într-un articol publicat în 2013. ”Rolul mijloacelor nemilitare de a atinge obiectivele politice și strategice a crescut și, în multe cazuri, au depășit puterea forței armelor în eficacitatea lor. (…) Toate acestea sunt completate de mijloace militare cu caracter ascuns.”, explica generalul.

Întrebarea este dacă presupusa sosire a lui Gerasimov va schimba stilul de comandă și va încerca din nou să grăbească ofensiva, sau dacă sosirea lui va aplica o nouă tactică, mai reușită, a armatei ruse.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel