Bosnia și Herțegovina, AMENINȚATĂ de Rusia: Are ”EXEMPLUL Ucrainei” dacă aderă la NATO

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Igor Kalabukhov / Ambasada Federatiei Ruse în Bosnia și Herțegovina
Igor Kalabukhov / Ambasada Federatiei Ruse în Bosnia și Herțegovina

 Ambasadorul Rusiei în Bosnia și Herțegovina a făcut declarații agresive față de o eventuală intrare în NATO a micului stat din Balcani.

Ambasadorul Rusiei în Bosnia și Herțegovina, Igor Kalabukhov, a declarat că Bosnia și Herțegovina are dreptul de a decide dacă se alătură NATO, dar că Moscova ”își rezervă dreptul de a răspunde unei astfel de situații”.

”Dacă aceasta (Bosnia și Herțegovina n.r.) decide să participe la ceva, este o chestiune internă. Dar un alt lucru este reacția noastră. Pe exemplul Ucrainei, am arătat ce dorim. Dacă există o amenințare, vom reacționa”, a spus Kalabukhov, citat de publicația NV.

Șeful misiunii diplomatice a Rusiei la Sarajevo a adăugat că nu crede că acest lucru se va realiza. Diplomatul crede că ar fi ”o fantezie” să crezi că Bosnia și Herțegovina ar putea să devină membră a NATO, pentru că țara ”nu are un consens” pe acest subiect.

Kalabukhov a mai spus că Rusia nu are încă un plan de acțiune pentru BiH, și că Moscova va răspunde după ”analizarea situației strategice și geopolitice”.

Reacția autorităților bosniace

Președintele în exercițiu al Prezidiului Bosniei și Herțegovinei, Zeljko Komsic, a condamnat declarația ambasadorului rus, relatează publicația bosniacă Avaz.

”Condamn ferm amenințările făcute de ambasadorul rus în BiH cu privire la posibilitatea ca Bosnia și Herțegovina să adere la NATO”, a spus Komsic.

Potrivit acestuia, decizia Bosniei și Herțegovinei de a adera la NATO poate fi doar o decizie a instituțiilor Bosniei și Herțegovinei și nu poate fi folosită  ca un pretext pentru un eventual atac.

” Mesajul ambasadorului rus, care declară că Rusia va avea o reacție, făcând referire la Ucraina, țară supusă agresiunii Rusiei, este inacceptabil (...)

În calitate de președinte al Prezidiului BiH, am datoria să condamn și să resping amenințările care nu sunt doar o amenințare pentru Bosnia și Herțegovina, ci și o amenințare la adresa păcii și stabilității în Balcanii de Vest”, a spus Komsic.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel