Boris Johnson scapă de demitere și rămâne prim-ministrul Regatului Unit

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Boris Johnson. Discurs în Parlamentul britanic
Boris Johnson. Discurs în Parlamentul britanic

Boris Johnson a refuzat până acum să demisioneze.

În ciuda furiei stârnite după luni de scandal, premierul britanic Boris Johnson şi-a salvat postul luni câştigând un vot de cenzură din partea majorităţii sale, din care riscă, totuşi, să iasă şi mai slăbit, notează AFP.

La doi ani şi jumătate de la victoria sa triumfală la urne, liderul de 57 de ani, din ce în ce mai contestat, a demonstrat încă o dată capacitatea de a supravieţui din cele mai periculoase situaţii.

El rămâne, însă, pătat de afacerea "partygate", petrecerile stropite cu alcool organizate în Downing Street în cursul lockdownurilor, iar votul de luni a arătat diviziunile profunde din cadrul Partidului Conservator.

Din cei 359 de parlamentari conservatori care au votat, 211 s-au pronunţat în favoarea fostului primar al Londrei, faţă de 148 care au vrut să-l înlăture, un grup considerabil de rebeli susceptibili de a paraliza acţiunea guvernului.

Înainte de vot, Johnson s-a adresat colegilor de partid. El le-a promis conservatorilor „că îi va duce din nou la victorie” și a avertizat împotriva „discuțiilor fratricide fără sens” despre viitorul Partidului Conservator.

În plus, premierul le-a cerut colegilor de partid să „refuze un cadou pentru oponenți” și să nu „daneze pe tonul presei”.

La sfârşitul lui 2018, Theresa May a supravieţuit unei moţiuni de cenzură cu o marjă mai largă decât succesorul ei, înainte de a demisiona câteva luni mai târziu, prea fragilizată pentru a conduce.

După săptămâni de speculaţii, evenimentele s-au precipitat luni dimineaţă, abia închisă paranteza festivă a sărbătoririi celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a. Preşedintele comisiei 1922 a Partidului Conservator, Graham Brady, a anunţat că a fost atins pragul fatidic de 54 de scrisori de la deputaţi, 15% din grupul parlamentar, care cer plecarea lui Boris Johnson, a fost atins, declanşând votul.

În caz de înfrângere, ar fi fost convocate alegeri interne pentru a desemna un nou lider al partidului, care ar fi ajuns şef al guvernului, într-un context delicat de război în Ucraina şi inflaţie la cel mai ridicat nivel de 40 de ani.

Victorios, nu poate fi vizat de o altă moţiune de cenzură timp de un an, conform regulilor actuale, mai scrie AFP. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel