Erdogan se joacă cu nervii Occidentului. Se gândește dacă îi va livra drone Bayraktar și lui Putin

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Președintele Rusiei Vladimir Putin i-a spus omologului său turc, președintelui Recep Tayyip Erdogan / facebook, președinția Turciei
Președintele Rusiei Vladimir Putin i-a spus omologului său turc, președintelui Recep Tayyip Erdogan / facebook, președinția Turciei

Zvonurile despre un eventual transfer de tehnologie turcă în Rusia s-au amplificat după declarațiile președintelui Erdogan.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o declarație neașteptată, în care nu a negat posibilitatea unui transfer în privința dronelor Bayraktar, arată DailySabah.

Președintele Rusiei Vladimir Putin i-a spus omologului său turc, președintelui Recep Tayyip Erdogan, că țara sa este interesată să coopereze cu Baykar, dezvoltatorul celei mai faimoase drone de luptă turcești, Bayraktar TB2.

Potrivit mai multor mass-media turce, el a făcut declarația la o ședință a comitetului executiv central al Partidului său Justiție și Dezvoltare.

Potrivit lui Erdogan, Rusia și Emiratele Arabe Unite sunt interesate de producția de drone turcești  și doresc să deschidă fabrici pentru producția lor.

Totuși, această posibilitate are șanse mici de a deveni realitate pe termen scurt și mediu.

Directorul companiei turcești Baykar Makina, Haluk Bayraktar, care este și ginerele lui Erdogan, a declarat de curând că nu va vinde drone Bayraktar Rusiei.

În același timp, transferul de tehnologii militare către Federația Rusă pare o strategie foarte puțin probabilă și prea riscantă pentru Ankara.

Turcia este singura țară NATO care nu a aderat la sancțiunile împotriva Federației Ruse. 

Mai important, această poziție nu este percepută deloc favorabil de către partenerii Alianței Turciei. La fel cum au percepută și prezența lui Erdogan în contextul comun recent cu liderii Iranului și Federației Ruse.     

Totuși, un eventual sprijin militar al Federației Ruse va fi o încălcare a tuturor liniilor roșii ale NATO.

Cel puțin, asta va însemna pierderea speranței pentru dezghețarea contractelor de vânzare a avioanelor de luptă F-35 către Turcia și modernizarea F-16. 

Și dacă șansele de obținere a F-35 rămân iluzorii, pentru că sunt legate de disponibilitatea Turciei de a scăpa de sistemele rusești S-400, atunci rolul constructiv al Ankarei în ceea ce privește problema ucraineană și acordul anterior de deblocare a cererile Suediei și Finlandei pentru aderarea la NATO au oferit ocazia de a avansa în soluționarea întrebărilor despre F-16.

Activarea oricărei cooperări militaro-tehnice între Ankara și Moscova ar însemna acum nu doar înghețarea imediată a acestor negocieri cu SUA, ci și restricții suplimentare. 

Având în vedere starea actuală a economiei Turciei, Ankara nu poate risca în acest moment o asemenea mișcare, cred analiștii publicației citate.

Până acum Ankara nu a împărtășit tehnologiile de producție Bayraktar nici măcar cu aliații săi. Cooperarea cu Ucraina s-a dezvoltat cel mai activ în ceea ce privește UAV-urile, dar chiar și în acest caz a fost vorba despre furnizarea de motoare ucrainene pentru „dronele” turcești și nu despre producția comună cu drepturi depline.

În plus, este greu de imaginat cum își imaginează Turcia furnizarea de drone de atac către o țară cu care se află pe diferite părți ale baricadei într-o serie de conflicte regionale - Siria, Libia și Caucaz.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel