”Bătălia Africii”. Lavrov vizitează jumătate din continentul african și oferă arme. Sosește și Macron, iar SUA trimite un trimis special

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Lavrov a plecat în turneul african.

Africa este un continent prea puțin luat în seamă, în raport cu importanța strategică.

Nordul continentului, până la ecuator, face parte din spațiul geopolitic MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord), în primul rând arab, care este parte integrantă a spațiului eurasiatic, cel care determină supremația în lume.

Partea de sud, „Africa neagră”, are o influență mai mică asupra evenimentelor globale, dar este bogată în materii prime.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a început un turneu amplu în Africa, început în Egipt, care vrea să reînvie relațiile pe care le avea în regiune fosta URSS.

De la dosarul iranian, până la problema cerealelor, Lavrov vrea să atragă de partea Rusiei cât mai multe state africane.

O economie africană puternică care se îneacă într-un război local în care armele rusești sunt folosite din toate părțile. 

În Etiopia, spre exemplu, după răsturnarea și lichidarea împăratului Haile Selassie , a venit la putere Mengistu Haile Mariam , un dictator care s-a bazat pe puterea sovietică și pe modele de represiune.

Turneul african are și un context mai larg, pe care Lavrov l-a explicat într-un articol din principalele ziare din cele patru țări. Textul nici măcar nu menționează că Rusia poartă un război în Ucraina, nici măcar nu menționează o „operație militară specială”. Dar, el atacă Occidentul ca fiind responsabil pentru problemele cu exportul de cereale și îngrășăminte.

„Țara noastră, care nu a fost pătată de crimele sângeroase ale colonialismului, i-a susținut întotdeauna sincer pe africani în lupta lor pentru eliberarea de sub opresiunea colonială”, scrie Lavrov. Șeful diplomației ruse uită să-l menționeze pe Mengistu Haile, în timpul căruia sute de mii de etiopieni au fost uciși de armele sovietice.

Mesajul este clar - întoarceți spatele Occidentului, care a fost mult timp un opresor colonial și apropiați-vă de Rusia (și de Republica Populară Chineză) pentru a forma o nouă ordine globală.

În Africa, se vorbește adesea că Occidentul doar a urmărit și a încurajat războaiele din Africa, iar acum, că acestea au izbucnit și în Europa, ei cer ca Africa să le condamne. „În general, suntem în favoarea instituirii unui sistem financiar eficient, rezistent la potențiala influență a statelor inamice”, spune Lavrov, confirmând că nu este vorba doar de crearea unei alianțe ideologice anti-occidentale, ci și de o operațiune de respingere a dolarului, ca mijloc global de plată.

Occidentul nu stă degeaba: președintele francez Emmanuel Macron va vizita Africa de Vest luni, iar Mike Hammer , trimisul special al SUA pentru Cornul Africii, va sosi în Egipt și apoi va merge în Emiratele Arabe Unite și Etiopia.

Bătălia pentru Africa continuă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel