Bărbații din Transnistria se fac nevăzuți de frica MOBILIZĂRII. Tiraspol ar putea deveni un nou ”Oraș al Amazoanelor”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Zvonurile despre o posibilă mobilizare îi sperie și pe bărbații din Transnistria.

În Transnistria, se înregistrează o creștere a numărului de bărbați care pleacă în teritoriile controlate de Republica Moldova, arată ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, citat de Unian.

„La nivelul gospodăriilor, toți observatorii notează că numărul bărbaților care părăsesc Transnistria în zonele controlate a crescut. Acest lucru este legat de zvonurile despre o eventuală mobilizare”, a spus el.

Şevcenko a mai spus că liderul administraţiei nerecunoscute de la Tiraspol a subliniat că nu intenţionează să anunţe o astfel de mobilizare.

Shevchenko a mai remarcat că „din moment ce trăim într-o perioadă în care totul se schimbă, trebuie să luăm în considerare astfel de informații și să continuăm să monitorizăm evenimentele”. 

Exemplul Donețk - ”Orașul Amazoanelor”

Pentru a reface ”stocul” de soldați, armata rusă încearcă cu disperare să mobilizeze locuitorii din teritoriile din Donbas, necontrolate de Ucraina.

La sfârșitul lunii martie, autoritățile regiunilor chiar au anunțat o creștere a vârstei de la 55 la 65 de ani, dar bărbații de aici refuză să devină carne de tun într-un război pe care nu îl susțin și pe care Rusia îl poartă împotriva unei țări în care aceștia s-au născut. Prin urmare, aceștia se ascund pe timpul zilei, scrie ziarul The Guardian.

În schimb, soțiile și surorile merg la muncă. Locuitorii din Donețk glumesc că acum locuiesc în orașul Amazoanelor, care este condus de femei.

Bărbații, frații și fiii stau în subsoluri, pe la rude sau prieteni și ies doar ocazional pe stradă, noaptea, când sunt mai puține patrule.

 

Mecanicii lucrează noaptea

 

Între timp, doar femeile mai lucrează ziua. În magazinele de electronice vezi acum doar femei.

Repararea unei mașini în Donețk este acum foarte dificilă, deoarece marea majoritate a mecanicilor sunt bărbați.

„De obicei, pentru a rezolva o problemă dura doar 45 de minute”, spune un locuitor al orașului. „Dar data trecută mi s-a cerut să las mașina pentru weekend, ca să poată aduce un mecanic care să o repare noaptea.”

Între timp, oficialii locali încearcă să-i păcălească pe localnici.

Au decretat de două ori că mobilizarea s-a încheiat, dar a doua zi, când bărbații au ieșit din ascunzători,  au fost imediat mobilizați, povestește unul dintre interlocutorii The Guardian.

„Acum toată lumea și-a învățat lecția, așa că dacă anunță că mobilizarea s-a încheiat, nimeni nu îi va crede”, spune el.

Localnicii spun că este posibil să pleci și să eviți recrutarea doar dacă plătești mită aproximativ 800 de dolari, dar nici așa nu este sigur că autoritățile locale te vor lăsa să pleci.

 

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel