Averile OLIGARHILOR ruși din Europa: La o primă STRIGARE, 17,5 miliarde de dolari

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Au fost identificate active de 17,5 miliarde prin toată Europa, din Cipru, până la Londra.

Potrivit investigației Centrului pentru Studierea Corupţiei şi Crimei Organizate, citată de publicația ucraineană NV, până acum au fost găsite active în valoare de 17,5 miliarde de dolari, aparținând oficialilor şi oligarhilor ruşi.

Deripaska

Oleg Deripaska a cumpărat imobile în Cipru încă din 2016, pentru a obține cetățenia.

Oligarhul rus deține o vilă pe insula Paphos de 650 de mii de dolari și o proprietate comercială în Limassol în valoare de 3 milioane de dolari.

De asemenea, Deripaska mai deține și clădiri comerciale în Luxemburg. Spre exemplu construcția unui turn de birouri din cartierul Belval este realizată de Strabag, compania unde Deripaska este principalul acționar, scrie publicația.

Oligarhul mai deține trei vile în Sardinia, în largul coastei Costa Smeralda, în valoare de aproape 410 milioane de dolari. El deține aceste proprietăți printr-un lanț de companii, din Insulele Virgine Britanice.

Fosta soție a oligarhului, Polina Yumasheva, deține un pachet de acțiuni la firma de marketing Buro Global din Londra.

Abramovici

HF Trust a fost înființat în Cipru la 29 decembrie 2014. Numele oligarhului rus Roman Abramovici nu este menționat în documentele HF Trust, dar FinCEN (structură specializată a Trezoreriei americane, cu atribuții în domeniul combaterii spălării banilor) a susținut că oligarhul a fost „ unicul beneficiar”.

În 2015-2016, HF Trust a deținut mai multe companii în Insulele Virgine Britanice. Prin acest trust s-au făcut investiții în fonduri speculative, a căror sumă este estimată a fi între 892 milioane dolari și 1,3 miliarde dolari.

Potrivit FinCEN, în 2016 Abramovici a fost beneficiar al Sara Trust, a fost proprietarul companiei lui Abramovici Cantley Investments Limited. El a fost și beneficiar al mai multor companii cipriote, care în perioada 2015-2016 au fost implicate în tranzacții suspecte în valoare de 304 milioane dolari.

Fosta soție a lui Abramovici și cei patru copii ai lor dețin cinci vile în Europa: trei vile în St. Tropez, o casă în Paris lângă Palatul Elysee ( 12,4 milioane de euro), un imobil în Londra, la reședința Tor Garden ( 17,5 milioane lire sterline). .

Fiica lui Abramovici deține o casă pe malul lacului Fuschl din Austria, primită cadou de la soția membrului consiliului de la Chelsea FC Gabrielle Claire Pierce. La momentul cumpărării de către foștii proprietari, casa valora 11,3 milioane de euro.

Nepoții fostului proprietar al VKontakte

Nepoții proprietarului holdingului USM, Alisher Usmanov, Sarvar Ismailov și Sanzhar Ismailov, dețin două vile în Londra în valoare de 30,8 milioane de dolari, respectiv 28,6 milioane de dolari. Purtătorul de cuvânt al lui Usmanov a negat că proprietatea ar fi fost cumpărată pe cheltuiala proprietarului USM, dar a confirmat că Usmanov transfera banii mamei lor.

Sora omului de afaceri, Gulbahor Ismailova, detine doua case si un teren cu padure pe peninsula Pelesac din Croatia. Costul lor aproximativ este de 5,6 milioane de dolari. Ea are și un apartament în Jurmala în valoare de 620,5 mii de dolari.

Fostul viceprim-ministru Shuvalov 

Fiul șefului corporației WEB și fostului vicepremier rus Igor Shuvalov, Eugene ar putea deține o vilă în Toscana. Până în 2017, proprietatea a aparținut Weitried, o companie deținută de o firmă din Insulele Virgine Britanice. Această firmă era deținută de Shuvalov Jr., care avea 24 de ani la acea vreme. Costul vilei este necunoscut.

Se observă că avionul privat al companiei asociate cu Shuvalov a zburat recent spre aeroporturi din apropierea Toscana. Acest lucru poate indica faptul că familia Shuvalov încă mai folosește această vilă.

Potrivit anchetei echipei deținutului politic rus Alexei Navalnîi, dictatorul Vladimir Putin deține iahtul Șeherazada pentru 700 de milioane de dolari , nava ocupă locul 13 în lista celor mai mari iahturi din lume.

Mordashov

Iahtul i-a fost confiscat, dar nu și ”cloșca cu ouăle de aur”.

Cel mai bogat rus să ocolească sancțiunile occidentale în ultimul moment.

Cel mai bogat rus, miliardarul Alexei Mordashov, a evitat sancțiunile după ce a vândut cea mai mare parte din pachetul de 34% din TUI, cea mai mare agenție de turism din lume, unei companii înregistrate în Insulele Virgine.

Cu o avere estimată la 29,1 miliarde de dolari, Mordashov  a demisionat din organele de conducere ale TUI pe 2 martie, la două zile după ce a fost inclus pe lista neagră de UE. 

TUI a anunțat că Mordashov și-a vândut participația de 29,9% către Ondero Ltd, cu sediul în Insulele Virgine Britanice.  Acțiunile vândute valorează 1,1 miliarde de lire sterline (1,3 miliarde de euro).

Toate acestea au fost făcute pe 28 februarie - ziua în care Mordashov a fost trecut pe lista sancțiunilor UE.

TUI susține că doar o mică parte (4,1%) din pachetul de acțiuni deținut de Mordashov, prin Severgroup, a fost înghețată. Suma blocată ar valora aproximativ 155 de milioane de lire sterline.

În ceea ce privește 29,9% din acțiunile vândute către Ondero Ltd, aceștia au spus că nu știu dacă au fost înghețate din cauza sancțiunilor. 

Pe 28 februarie, Mordashov i-a predat soției sale Marina o participație de 1,1 miliarde de dolari în grupul minier rus Nordgold.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel