Aurescu: Aderarea Suediei și Finlandei este un semnal care trebuie dat Rusiei. Există deschidere și din partea Turciei

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat vineri la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din România, Polonia și Turcia.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că România susține politica NATO a Ușilor Deschise.

Oficialul consideră că aderarea Suediei și Finlandei la Alianță va da un semnal puternic Rusiei privind unitatea membrilor NATO.

Mevlüt Çavuşoğlu (ministrul turc al afacerilor externe), Bogdan Aurescu, Zbigniew Rau (ministrul polonez al afacerilor externe)

”Am discutat atât în format trilateral, dar și separat, în reuniunea bilaterală, pe care am avut-o cu omologul meu turc Çavuşoğlu, despre acest proces de aderare. (...) Am arătat că aderarea celor două țări trebuie să aibă loc pentru că este un proces care va duce la consolidarea NATO.

În al doilea rând, este un semnal pe care trebuie să-l dăm Rusiei, de unitate a Alianței Nord-Atlantice, mai ales în contextul al războiului din Ucraina , explică ministrul.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Oficialul român este optimist în privința aderării Suediei și Finlandei la NATO și spune că negocierile dintre Turcia și cele două state nordice au o evoluție pozitivă.

Asigurările pe care colegul meu turc mi le-a dat au fost în sensul că dialogul continuă (...) până când toate problemele își vor găsi o soluție.

Am arătat că este nevoie de o decizie rapidă (a Turciei n.r.) pentru aderarea celor două țări, în așa fel încât până la summit-ul de la Madrid să putem să spunem că există un proces (...) care va duce la aderare. (...) Există deschidere din partea ambelor părți (a Turciei și a celor două state nordice - n.r.) pentru a ajunge la o soluție”, a  concluzionat Aurescu.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 27 mai 2022, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din România, Polonia și Turcia, desfășurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, și cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazdă a reuniunii. Reuniunea Trilateralei are loc și în contextul aniversării în acest an a 10 ani de la crearea acestui format. 

În cadrul discuțiilor, cei trei miniștri de externe au abordat subiecte de interes pe dimensiunea de securitate cu accent pe  contextul actual regional și euroatlantic, profund afectat ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, fiind evidentă valoarea adăugată a acestui format de consultare trilaterală, lansat la inițiativa României în anul 2012, pentru consolidarea securității regionale și aliate.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluările României privind consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra arhitecturii europene de securitate și a securității euroatlantice, în ansamblul său, și va evidenția necesitatea continuării, de o manieră susținută și coerentă, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod unitar și echilibrat, în special în sudul său, la Marea Neagră.

În cadrul discuțiilor privind pregătirea Summitului NATO de la Madrid, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să răspundă eficient la noile amenințări create de Rusia.

Astfel, potrivit comunicatului MAE, noul concept strategic trebuie:

 - să reflecte, în mod realist și adecvat, noul context de securitate cu care se confruntă Alianța după 24 februarie, ceea ce evidențiază Rusia ca principală amenințare la adresa NATO,

 - să sublinieze prioritatea acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală a NATO

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel