Atacul cibernetic care a blocat 70 de site-uri oficiale din Ucraina. Hackerii ”polonezi” au scris mesajele într-o poloneză ”stricată”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Twitter / Olga Tokariuk
Foto: Twitter / Olga Tokariuk

Mai multe site-uri guvernamentale au fost oprite temporar în urma atacurilor informatice.

În urma atacului hackerilor care a avut loc în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, aproximativ 70 de site-uri web ale autorităților statale și regionale au fost afectate, a anunțat vicepreședintele Serviciului pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor, Viktor Jora.

Este vorba, în principal, de portalul Guvernului, site-ul Ministerului Afacerilor Externe, al Serviciului de Stat de Urgență.

„Nu am dat vina pe nimeni și nu am numit niciodată țara pe care ați menționat-o (Rusia n.r.). De ce? Pentru că orice dovadă că o parte ar putea fi implicată în atacuri cibernetice, o așa-numită atribuire, poate fi făcută în urma unei investigații pe scară largă a incidentului.(...). Ancheta este în desfășurare, așa că eu și colegii mei nu putem face nicio acuzație anume momentan", a spus el.

Printre instituțiile importante care au fost afectate de atacul cibernetic se numără și site-urile Ministerului Educației, Ministerului Sportului, Ministerului Energiei, Ministerului Politicii Agrare și Serviciului de Stat pentru Urgență, Trezoreriei Statului și Ministerului Protecției Mediului. 

Mesajele, scrise într-o poloneză ”stricată”

În mesajul postat în limbile rusă, ucraineană și poloneză se spunea:

"Ucraineni! Toate datele dumneavoastră cu caracter personal au fost făcute publice. Toate datele de pe computer au fost distruse și nu vor mai putea fi recuperate. Temeți-vă și așteptați-vă la ce este mai rău".

Cuvintele folosite în mesajul scris în limba poloneză, postat de atacatorii cibernetici pe site-ul Ministerului de Externe, sugerează că cei care l-au compus nu sunt vorbitori nativi și s-ar părea că fost folosit un traducător, scrie publicația poloneză Wprost.

Hackerii au lansat un atac de amploare în noaptea de 13 spre 14 ianuarie pe site-urile Guvernului și ale unor ministere.

Ministerul Educației a declarat că, din cauza atacului, site-ul oficial al ministerului este temporar oprit și că se află în curs de depanare.

La ora redactării știrii, portalul Guvernului era încă nefuncțional.

Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor a declarat că atacul nu a modificat conținutul site-urilor și nu a sustras date sensibile.

Reacția UE

Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borrell condamnă atacul cibernetic și a spus că va fi organizată o reuniune a Comitetului politic și de securitate al UE și a organismelor ce se ocupă de securitatea cibernetică. 

”Nu pot da vina pe nimeni, deoarece nu am dovezi, dar ne putem imagina", a mai declarat Borrell, referindu-se la posibilii autori ai atacului.

Citește și: Cîțu spune când va fi prea târziu pentru a mai opri INFLAȚIA: Îmi este teamă că va fi scăpat de sub control fenomenul

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel