Atac cibernetic de proporții, DEJUCAT de FBI. Rușilor ”li s-a ÎNCHIS ușa” în nas

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: pexels, RODNAE Productions
Foto: pexels, RODNAE Productions

FBI anunță că a preluat controlul a mii de routere, folosite de hakerii militari ruși.

Hacherii ruși intraseră în mii de routere și aparate firewall, pe care le transformaseră într-un botnet - o ”fermă” de boți, sisteme robotizate care urmau să bombardeze cu trafic alte servere.

Folosind dispozitivele de boți din sistemul bot-net, hackerii  pregăteau un atac cibernetic masiv.

”Am închis ușa pe care rușii o folosiseră să intre”

"Din fericire, am reușit să întrerupem acest botnet înainte ca el să poată fi folosit", a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

"Am închis ușa pe care rușii o folosiseră pentru a intra în ele", a spus șeful FBI, Chris Wray.

Directorul FBI a declarat reporterilor că Biroul Federal de Investigații, cu aprobarea instanței, a intrat în secret în mii de routere și dispozitive firewall pentru a șterge malware-ul și a reconfigura dispozitivele.

"Am eliminat malware-ul din dispozitive folosite de mii de companii, în mare parte companii mici, pentru securitatea rețelelor din întreaga lume", a declarat Wray.

Cum intraseră rușii

Botnetul vizat era controlat prin intermediul unui program malware numit Cyclops Blink, pe care agențiile de apărare cibernetică din SUA și Marea Britanie îl atribuiseră public la sfârșitul lunii februarie grupării "Sandworm", despre care se presupune că este una dintre echipele de hackeri ale serviciilor de informații militare ruse, care a fost acuzată în repetate rânduri de comiterea de atacuri cibernetice.

”Virusul” Cyclops Blink se folosea de hibele de securitate descoperite de ruși la echipamentele a două companii - ASUSTeK Computer și WatchGuard Technologies - și folosea dispozitivele celor doi producători pentru a manipula date de la distanță sau de a direcționa dispozitivele împotriva unei terțe părți.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel