Așa arată Insula Șerpilor, părăsită din ”bunăvoință” de Rusia: ”În prezent, Insula Șerpilor este cuprinsă de incendii”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 30 iun 2022, 13:03 | Categorie: Politică

Rusia fuge din Insula Șerpilor.

Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după mai multe săptămâni de bombardamente intense, informează AFP.

Comandamentul de Sud al armatei ucrainene a confirmat că forțele ruse au părăsit în grabă insula.

”În timpul nopții, ca urmare a următoarei etape reușite a operațiunii militare cu lovituri de foc ale unităților noastre de rachete și artilerie de pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci cu motor și, probabil, a părăsit insula.

În prezent, Insula Șerpilor este cuprinsă de incendii, se aud explozii. Rezultatele finale ale operațiunii sunt încă în curs de investigare”, se arată în comunicat.

În iunie, forțele de apărare ale Ucrainei au lansat o operațiune specială pentru eliberarea insulei. Pe 21 iunie, a fost atacat cu diverse forțe și metode de înfrângere . Ceea ce ocupanții numeau cu mândrie garnizoana insulei a suferit pierderi. Rușii au scăpat de sistemul de rachete antiaeriene și de stația radar.

Cum a prezentat Rusia retragerea

”La 30 iunie, în semn de bunăvoinţă, forţele armate ruse, care şi-au îndeplinit obiectivele stabilite în Insula Şerpilor, şi-au retras garnizoana de aici”, a indicat Ministerul rus al Apărării, afirmând că acest gest ar trebui să faciliteze exporturile Ucrainei de cereale, relatează Agerpres.

Kievul anunţase anterior că trupele ruse au fost forţate să-şi retragă în grabă ceea ce mai rămăsese din garnizoana lor în Insula Şerpilor, în urma unei operaţiuni încununate de succes a forţelor ucrainene. Un anunţ în acest sens fusese făcut de Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.

Totodată, şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat joi că forţele ruse s-au retras de pe Insula Şerpilor, un avanpost strategic din Marea Neagră, relatează Reuters. 'KABOOM! Nu mai există trupe ruseşti pe Insula Şerpilor. Forţele noastre armate au făcut o treabă grozavă', a scris Iermak pe Twitter. 

Insula Șerpilor a fost capturată de ruși la începutul invaziei la scară largă . Aceștia au încercat să-i convingă pe apărătorii ucraineni de pe insulă să coopereze și le-au promis salarii mari.

Apărătorii au recomandat ca nava de război rusească să meargă într-o anume direcție, folosind o înjurătură rămasă celebră. Ucrainenii au fost luați prizonieri. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite