Armata Ucrainei au arătat diferența clară între HIMARS și rachetele Grad sau Uragan - Video

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Diferență majoră de precizie între sistemele de rachete.

Sistemul american de rachete HIMARS este mult mai precis decât sistemele sovietice de rachete cu lansare multiplă Grad și Uragan, iar acest lucru este confirmat și de videoclipul Forțelor Terestre ale Armatei Ucrainei.

Ei au remarcat că rachetele „Grad” și „Uragan” lansează zeci de rachete lipsite de precizie și neghidate, care explodează pe o zonă mare.

HIMARS, pe de altă parte, are rachete ghidate de înaltă precizie, cu sistem GPS, acțiunea lor fiind prezentată pe exemplul loviturilor americane din Afganistan.

Sistemele HIMARS, utilizate în Ucraina, operează rachete care au o rază lungă de acțiune de până la 84 km atunci când este lovit de proiectile convenționale. În schimb, sistemul "Uragan" are o rază de acțiune de până la 35,8 km, iar rachetele "Grad" lovesc la makim 42 km.

Alternativ, HIMARS poate lovi la o distanță de până la 300 km, dar pentru aceasta este nevoie de o rachetă ATACMS, pe care Statele Unite nu au furnizat-o Ucrainei.

Primele sisteme, deja în Ucraina

Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, a spus că primele sisteme HIMARS au ajuns deja în Ucraina.

"HIMARS este deja în Ucraina. Mulțumesc colegului și prietenului meu american, ministrul Apărării Lloyd Austin, pentru aceste echipamente puternice", a scris Reznikov, promițând invadatorilor ruși o "vară fierbinte". 

Lansatoarele de rachete multiple HIMARS au fost anunțate ca parte a unui pachet de ajutor american de 700 de milioane de dolari. Inițial, a fost planificat să furnizeze  patru sisteme. 

Sistem avansat de rachete

 

Sistemele HIMARS vor opera rachete cu rază maximă de 80 de km.

După ce sistemele vor fi folosite în luptă, americanii și ucrainenii le vor analiza eficacitatea și utilitatea pe câmpul de luptă,  a mai spus Colin Kohl. Apoi, ținând cont de acest lucru, precum și de situația de pe fronturile care se va dezvolta până la acel moment, vor coordona deciziile privind asistența militară ulterioară.

HIMARS (Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate) este un sistem extrem de mobil, care oferă puterea de foc a MLRS pe un șasiu cu roți.

Un sistem HIMARS are 6 rachete. După lansarea acestora, sistemul este gata de o nouă rundă de foc în aproximativ un minut.

Sistemul a fost utilizat în Siria, Irak și Afganistan.

România are în dotare trei platforme HIMARS, pentru care a plătit 1,5 miliarde de dolari.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel