Armata rusă are moralul la pământ. Militar, către generalul Solodciuk: ”Haide, împuşcă-mă! Vom sări în aer împreună!”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Armata soldați Ucraina
Armata soldați Ucraina

Problemele din armata rusă se țin lanț.

Rusia pare să fi suferit pierderi devastatoare în rândurile ofiţerilor de rang mediu şi inferior în conflictul cu Ucraina, existând perspectiva unei eficienţe militare mai slabe în viitor.

Comandanţii de brigadă şi de batalion au fost desfăşuraţi probabil în cele mai periculoase aliniamente, în timp ce ofiţerii de rang inferior au fost nevoiţi să conducă acţiuni tactice de nivel redus, a indicat ministerul pe Twitter în noua actualizare a informaţiilor de pe frontul ucrainean furnizate de serviciile sale secrete.

"În contextul tot mai multor informaţii credibile despre revolte în rândul forţelor ruse desfăşurate în Ucraina, lipsa unor comandanţi de pluton şi de companie cu experienţă şi credibilitate va duce în continuare la o scădere a moralului şi a disciplinei", se spune în comunicat.

Pierderea ofiţerilor mai tineri ar putea exacerba problemele Rusiei în modernizarea structurilor de comandament şi de control militar, a spus ministerul.

"Într-un orizont de timp mai scurt, grupurile tactice la nivel de batalion reconstituite în Ucraina din supravieţuitorii mai multor unităţi vor fi probabil mai puţin eficiente din cauza lipsei de comandanţi de rang inferior", se arată în comunicat.

Forţele ruse şi-au intensificat atacurile luni pentru a prelua controlul asupra Severodoneţk, un oraş-cheie din Donbas, în sud-estul Ucrainei, regiune pe care Moscova vrea să o cucerească, după ce nu a reuşit să preia sub control Kievul la începutul războiului declanşat în 24 februarie, primul război de agresiune de asemenea anvergură în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Revoltă în unele structuri ale armatei

Într-o zonă ocupată temporar de Rusia în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), soldaţi angajaţi prin contract în armata rusă i-au ameninţat cu moartea pe generalul Valeri Solodciuk şi pe gărzile sale de corp, provenind din trupele speciale, după ce acesta venise pentru a-i forţa să reia un atac împotriva unor poziţii ucrainene, relatează publicaţia ucraineană Liga.net.

Aceste detalii provin dintr-o interceptare a unei discuţii telefonice între un soldat rus şi soţia sa din Rusia, făcută publică luni de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Soldaţii au refuzat să se supună ordinului generalului, care a ţipat un timp la ei şi în cele din urmă a plecat din prima linie a frontului.

"Unitatea noastră nu s-a supus aproape în întregime. El a început să agite pistolul, să tragă în aer: 'Eu, ne zice, vă ucid pe toţi, dacă ... nu vă duceţi acolo!' (...) Un băietan i-a spus: 'Pleacă, cară-te!' Apoi a scos o grenadă, căreia i-a îndepărtat inelul de siguranţă şi i-a zis: 'Ei, bine, haide împuşcă-mă! Vom sări în aer împreună!' ", îi povesteşte soldatul soţiei sale.

Gărzile generalului "au început să ne împingă cu vârful puştilor şi noi am îndreptat armele spre ele. Într-un cuvânt, era să ne împuşcăm unii pe alţii", afirmă el, adăugând că generalul înfuriat a urcat în maşină şi a plecat.

La începutul convorbirii telefonice, soldatul îi spune soţiei că din grupul lor (tactic la nivel de batalion, BTG) din 650 de militari au rămas "doar 215", restul au fost ucişi sau răniţi.

Din februarie până în aprilie 2022, generalul Solodciuk a condus operaţiunea de capturare a Kievului dinspre vest. Militarii din unităţile subordonate lui sunt implicaţi în crime de război împotriva civililor din regiunea Kiev, notează Liga. net.

Pe de altă parte, o maşină-capcană a explodat luni dimineaţă la Melitopol, făcând doi răniţi, a indicat administraţia prorusă din acest oraş din sudul Ucrainei, ocupat de forţele ruse, care au acuzat Kievul că s-ar afla în spatele "atentatului", potrivit AFP.

"În jurul orei 8:00 dimineaţă, o maşină capcană a sărit în aer în centrul oraşului", a indicat administraţia acestui oraş de lângă Marea Azov, raportând doi răniţi, "voluntari care au adus ajutor umanitar", în vârsta de 25 şi 28 de ani.

Explozia a avut loc în zona în care se află administraţia militaro-civilă a 'colaboraţioniştilor', precum şi reşedinţa - un imobil cu mai multe etaje - a 'falsului' guvernator şi 'trădător' Evgheni Baliţki, specifică Ukrainska Pravda, citată de Agerpres.

Potrivit publicaţiei citate, în urma deflagraţiei a fost rănită Evghenia Zaiţeva, o rudă a pretinsului guvernator instalat de forţele de ocupaţie. Conform informaţiilor preliminare, au fost rănite două femei şi un tânăr, notează Ukrainska Pravda.

Melitopolul a fost cucerit de forţele ruse în primele zile ale ofensivei Moscovei în Ucraina. La 11 martie, primarul acestui oraş, Ivan Fedorov, a fost răpit de ruşi, fiind eliberat câteva zile mai târziu. În oraş a fost instalată apoi o administraţie prorusă.

La 23 mai, Andrei Şevcik, primarul instalat de Moscova la Energodar, un alt oraş din sudul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost rănit într-o explozie împreună cu cele două gărzi de corp ale sale.

Oraşele Melitopol şi Energodar ţin de regiunea ucraineană Zaporojie, ocupată în mare parte de Moscova. Ea se învecinează cu regiunea Herson, aflată în întregime sub control rusesc, a cărei anexare de către Rusia se profilează.

Controlul Rusiei asupra coastei Mării Azov (Herson, Zaporojie şi Doneţk), inclusiv portul Mariupol, permite constituirea unui coridor terestru care să conecteze teritoriul Rusiei de Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel