Armata rusă a făcut dezastru la Centrala Nucleară de la Zaporijjia. Pagube de peste 600 de milioane de dolari

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Oficialii Centralei de la Zaporijjia spun că forțele ruse au distrus mai multe instalații.

Pe canalul Telegram al celei mai mari centrale nucleare din Europa, se arată că „În timpul bombardării centralei nucleare Zaporijjia, invadatorii au deteriorat o serie de instalații de pe teritoriul său, provocând pagube, care sunt estimate la 18,3 miliarde de grivne (aprox. 611 milioane de dolari n.r.)”.

Această sumă constă în costul daunelor provocate de trupele ruse:

  • clădiri și echipamente „împușcate” în timpul asaltării Centralei, din care clădirea Centrului de Instruire nu este supusă refacerii;

  • clădirea de lucru a clădirii Atomenergomash (AEM), care a fost bombardată în timpul trecerii unei coloane de invadatori în apropiere;

  • echipamentul Atomremontservis (ARS), care se afla pe teritoriul Centralei, la momentul confiscării.

Centrala de la Zaporijjia a fost capturată de forțele ruse pe 4 martie.

Rușii au încercat și capturarea celei de-a treia centrale

În martie, rușii au încercat preluarea și celei de-a treia centrale nucleare, Centrala Ucraina de Sud (Yujnoukrainsk), situată tot în suful Ucrainei. Planurile rușilor au fost explicate și de șeful interimar al Energoatom, Petro Kotin.

”A fost o mare amenințare - au încercat să străpungă acolo, dar au fost respinși, au fost opriți la Voznesensk. Au fost aruncate în aer două poduri pentru a nu trece armata rusă. (Rușii n.r.) au încercat să captureze Ucraina de Sud imediat după ZNPP (Centrala de la Zaporijia).

Centrala Ucraina Sud are trei unități de 1.000 MW fiecare, de aceeași capacitate ca Centrala de la Zaporijia. În prezent, doar două unități funcționează, iar cea de-a treia este în reparație.

”Terorism nuclear”

Potrivit lui Kotin, există două reactoare care operează la Zaporijia și două reactoare la centrala Ucraina de Sud/Yujnoukrainsk. 

"Consumul în sistemul de energie a scăzut semnificativ de la începutul agresiunii militare. În urmă cu aproximativ două luni, lucram cu toate cele 15 unități de putere la capacitate maximă. În prezent lucrăm doar cu opt și este suficient”,  a mai spus șeful ”Energoatom”.

Totodată, el a subliniat că Rusia lui Vladimir Putin recurge la ”terorism nuclear”. 

"Ceea ce se întâmplă - confiscarea instalațiilor nucleare pașnice - este un act de terorism nuclear . Nimeni în lume nu a făcut asta. Putin scrie istorie și este o istorie dezgustătoare. A devenit primul dictator care a bombardat instalații nucleare pașnice. Și va fi tras la răspundere ca un act de terorism nuclear”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel