Antony Blinken spune "a venit timpul" pentru ca Suedia să adere la NATO

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Antony Blinken spune "a venit timpul" pentru ca Suedia să adere la NATO / Foto: Agerpres
Antony Blinken spune "a venit timpul" pentru ca Suedia să adere la NATO / Foto: Agerpres

Antony Blinken a afirmat că "a venit timpul" pentru ca Suedia să adere la NATO.

"A venit timpul" pentru ca Suedia să adere la NATO, a declarat marţi Antony Blinken, informează Agerpres, citând AFP. Secretarul de stat american a făcut această declarație după luni de blocaj cauzat de Turcia şi Ungaria.

Astfel, şeful diplomaţiei americane a reiterat apelul Washingtonului de a finaliza rapid aderarea Suediei, cu ocazia unei vizite în această ţară. 

Blinken: Îndemnăm Turcia, la fel şi Ungaria, să ratifice această aderare "Îndemnăm Turcia, la fel şi Ungaria, să ratifice această aderare pe cât de repede posibil. Nu sunt motive pentru a cere timp suplimentar", a spus Blinken la o conferință de presă.

SUA doresc ca această aderare să fie finalizată "înainte de summitul NATO de la Vilnius", care va avea loc pe 11-12 iulie.

"Nu avem îndoială că aşa se va întâmpla, că aşa trebuie să se întâmple şi noi ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple", a mai spus Blinken.

O posibilă cale de rezolvareUna dintre posibilele căi pentru rezolvarea impasului în care se află candidatura suedeză la NATO ar fi un acord între Washington şi Ankara asupra livrării de avioane de luptă F-16 Turciei.

"Acestea sunt subiecte distincte", a afirmat Blinken, în timp ce preşedintele american Joe Biden părea să fi legat cele două probleme, într-o discuţie pe care a avut-o luni cu Erdogan.

"Însă ambele sunt vitale, în opinia noastră, pentru securitatea europeană", a subliniat secretarul de stat american, în condiţiile în care exportul de avioane de vânătoare este până acum blocat de parlamentari americani.

Tot astăzi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat drept "absolut posibilă" aderarea Suediei înainte de summitul de la Vilnius, în pofida blocajelor Turciei şi Ungariei de până acum. Totuși, nu sunt "garanţii" în acest sens, a recunoscut secretarul general al NATO.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel