Angela Merkel a vorbit după șase luni și l-a „îngropat” pe Putin. "Solidaritatea mea se îndreaptă către Ucraina”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Angela Merkel
Angela Merkel

Merkel face primele declarații după 6 luni de tăcere.

În primul ei discurs public din șase luni, fostul cancelar german Angela Merkel a numit atacul Rusiei asupra Ucrainei o încălcare flagrantă a dreptului internațional și un „punct de cotitură profund” în istoria europeană de după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Nu pot ține acest discurs fără a menționa încălcarea flagrantă a dreptului internațional, de care Rusia se face vinovată”, a declarat Merkel în fața unei audiențe de aproximativ 200 de invitați.

"Solidaritatea mea se îndreaptă către Ucraina, care a fost atacată și invadată de Rusia", a mai declarat fostul Cancelar german.

Merkel și-a manifestat ”sprijinul pentru dreptul Ucrainei la autoapărare” și a spus că sprijină eforturile actualului guvern german, Uniunii Europene, SUA, NATO, G7 și ONU pentru a asigura încetarea „războiului și agresiunii barbare a Rusiei”.

Merkel a vorbit în fața a două sute de invitați la o ceremonie pentru Reiner Hoffmann , care a demisionat recent din funcția de șef al influentei Confederații Sindicatelor Germane.

Fostul cancelar a subliniat că consecințele războiului vor fi de amploare, în special pentru Ucraina, dar și pentru întreg continentul.

Merkel s-a referit și la atrocitățile comise împotriva civililor, menționând Bucea, unde au fost găsiți sute de civili uciși de forțele ruse.

Ea a numit o mică licărire de speranță în această „durere fără sfârșit” sprijinul enorm pe care țările vecine îl oferă ucrainenilor, citând ca exemple Polonia și Moldova.

”Evenimentele actuale ne amintesc că pacea și libertatea nu pot fi niciodată considerate un lucru de la sine înțeles ” , a avertizat ea, subliniind ”măreața idee că Europa este ca o comunitate bazată pe valori și pe apărarea păcii”.

Prima femeie Cancelar a Republicii Federale Germania, Angela Merkel a condus patru guverne timp de 16 ani, între 2005 și 2021.

Merkel a fost primul lider al Germaniei care a crescut în fosta Germanie de Est.

Cariera ei politică a început odată cu căderea Cortinei de Fier în Europa. După reunificarea Germaniei în 1990, a fost numită ministru pentru femei și tineret de mentorul ei, fostul cancelar Helmut Köhl.

Mass-media germană a numit-o „fata lui Köhl” – dar ea a ieșit rapid din umbra lui și a devenit liderul creștin-democraților (CDU) în 2000. A câștigat alegerile din 2005 și a condus un guvern de coaliție al creștin-democraților și social-democraților.

Invazia Ucrainei de către Rusia în 2014 a adus conflicte la granițele Europei.

Merkel a fost criticată pentru atitudinea conciliantă față de Federația Rusă, întrucât, în ciuda încălcării flagrante de către Moscova a normelor internaționale, a continuat dialogul cu președintele rus Vladimir Putin, participând la discuțiile „formatul Normandia” dintre Rusia, Ucraina, Germania și Franța pentru a încerca să pună capăt conflictului.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel