”Alo, Tovarăși!”. Comunicarea radio CRIPTATĂ a armatei RUSE nu funcționează în Ucraina. Soldații lui Putin folosesc TELEFOANE de la ucraineni

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Sistemele de comunicații rusești cedează mai repede decât se aștepta.

Forțele militare ruse sunt obligate să se bazeze pe sisteme deschise sau să fure telefoane mobile de la ucraineni, iar astfel de conversații pot fi ușor interceptate de armata ucraineană.

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a interceptat zeci de apeluri de la soldații și comandanții ruși către rudele lor. 

Un diplomatul european, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru publicația Foreignpolicy că prăbușirea sistemelor de comunicații criptate ale Rusiei a ajutat forțele ucrainene să crească numărul generalilor inamici uciși.

Grupul de jurnalism de investigație Bellingcat a descoperit că spionii ruși au folosit comunicarea deschisă pentru a-și informa superiorii despre moartea generalului-maior Vitaly Gerasimov, care, potrivit unor rapoarte, ar fi nepotul șefului de stat major al Rusiei. Acesta a fost probabil a fost ucis în timpul luptei cu trupele ucrainene lângă Harkov, la începutul lunii martie.

Sistemul Era, destabilizat chiar de ruși

Oficialii și experții americani spun că Rusia nu s-a pregătit corespunzător pentru o perioadă mai lungă de război cu Ucraina, sperând să-l răstoarne rapid pe președintele Zelenski. Acum armata rusă se vede fără mijloacele necesare pentru a comunica sigur și rapid.

”Pur și simplu nu au fost pe deplin pregătiți pentru operațiuni de această intensitate atât de mult timp în multe zone diferite de atac. Vedem că au unele dificultăți de comandă și control”, a declarat, sub condiția anonimatului, un oficial al Departamentului Apărării din SUA, care adaugă ”Vedem că rușii folosesc comunicațiile nesecurizate, deoarece capacitățile lor comunicare criptată nu sunt atât de fiabile pe cât ar trebui”.

Foști oficiali și experți americani au declarat pentru publicația citată că forțele ruse cad victimă propriilor acțiuni, deoarece armata rusă a doborât și turnurile de comunicații mobile 3G și 4G necesare pentru operarea dispozitivelor criptate în apropiere de Harkiv, forțând trupele invadatoare să trimită informații sensibile în mediu nesecurizat.

Noul sistem telefonic criptat ”Era”, folosit de forțele ruse, este afectat de lipsa antenelor de comunicații mobile 3G și 4G, distruse chiar de ruși.

„Explicația principală este că Era necesita 3G sau 4G pentru a funcționa, iar armata rusă a distrus acele turnuri pe măsură ce avansează, asigurându-se că nu își pot folosi propriile comunicații securizate.

„O altă explicație ar putea fi că tehnologia Era este destul de nouă și pur și simplu nu funcționează în parametri”, spune James Rands de la Janes, o agenție privată de informații, citat de Inews.

Rands spune că nivelul de echipare al armatei ruse nu este omogen, fiind unități bine dotate, dar și structuri unde există aparate de comunicații depășite de tipul radiouri analogice fără criptare.

Lipsa unui centru unic de comandă

O altă problemă în comunicare, identificată de experți este legată probabil de evaluarea greșită a lui Putin privind durata războiului. Dictatorul de la Kremlin a considerat că ”operația specială” se va încheia în câteva zile și nu a considerat necesară numirea unui comandament unic.

Deși nu se cunosc amănunte privind coordonarea și controlul trupelor din teren, experții sunt de părere că trupele ruse sunt dirijate de două Comandamente: Districtul militar de vest, pentru operațiile militare din zona de nord a Ucrainei și Districtul Militar de sud, cu centrul la Rostov pe Don, pentru oprațiile militare desfășurate în partea de sud-est a Ucrainei.

CNN relata că oficialii americani nu au putut identifica un oficial militar rus responsabil de sutele de mii de militari care luptă în Ucraina, o forță care include recruți ruși, unități cecene și grupul paramilitar Wagner care luptă în principal în Donbass, regiune din est, unde Kremlinul speră să încercuiască forțele ucrainene. 

În orele premergătoare invaziei, militarii au încercat să se coordoneze inclusiv prin mijloace de comunicare necriptate, făcând posibilă interceptarea cu ușurință a discuțiilor.

SBU a interceptat zeci de apeluri între soldații ruși și unitățile lor sau convorbirile acestora cu rudele. Într-un apel interceptat, un soldat rus i-a spus mamei sale că unitatea sa bombardase fără discernământ un bloc de apartamente cu cinci etaje și că mulți militari ar fi vrut să fugă de pe câmpul de luptă.

”Dacă folosești telefoane mobile, ucrainenii te ascultă”, a spus Dmitri Alperovitch, expert în securitate cibernetică la Silverado Policy Accelerator. „Le oferă o capacitate enormă de informații pentru a înțelege planurile și locațiile unităților (ruse)”.

„Cred că există un șoc puternic, ca să fiu sincer”, a spus Mick Mulroy, fost adjunct al secretarului adjunct al apărării din SUA. „Rusia a crezut că acest lucru va fi mult mai ușor”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel