Alegerile intermediare din SUA, 2022: Ce sunt și de ce sunt importante

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Votul la jumătatea mandatului după primii doi ani de președinție va avea loc în Statele Unite marți, 8 noiembrie. 

Numirea la mijlocul mandatului este crucială pentru politica americană: din rezultatul votului, de fapt, se poate înțelege care vor fi repercusiunile asupra marjei de acțiune a președintelui democrat Joe Biden de acum până la următoarele alegeri prezidențiale, care vor avea loc în 2024. 

Pentru ce se va vota pe 8 noiembrie 2022

Alegerile intermediare, organizate la fiecare patru ani și la fiecare doi ani de președinție, servesc la reînnoirea Congresului Statelor Unite, care este format din două camere. Camera de jos este Camera Reprezentanților, în timp ce cea de sus este Senatul.

În detaliu, alegătorii vor trebui să voteze pentru reînnoirea completă a celor 435 de locuri din Cameră, care rămâne în funcție doar doi ani, și pentru cea a unei treimi din Senat, deci 35 de locuri din 100. Părinții constituenți au decis, de fapt, ca senatorii, care rămân în funcție timp de șase ani, trebuie să alterneze astfel încât să aibă loc o reînnoire parțială a Senatului, dând un spațiu democratic amplu organului guvernamental. Pe lângă aceste voturi, care privesc guvernul federal, la voturile de la mijlocul mandatului 2022, alegătorii din 39 de state vor merge și la urne pentru a-și alege proprii guvernatori. 

Este un referendum asupra actualului președinte al SUA?

Opțiunile economice și politice ale Guvernului de la Washington depind așadar de rezultatul votului. Alegerile de la jumătatea mandatului dau un indiciu atât asupra forței opoziției, cât și a președintelui în exercițiu. Din acest motiv, victoria partidului învins la alegerile prezidențiale (în acest caz partidul republican și fracțiunea mai conservatoare condusă de Donald Trump) este luată de la sine înțeles. Într-adevăr, în fața lui Jimmy Carter, partidul președintelui în exercițiu aproape că a pierdut în aproape toate alegerile intermediare, scrie Europa Today.

Dar de ce pierde partidul președintelui în exercițiu la mijlocul mandatului?

Pe fondul abținerii din ce în ce mai mari și a unei nemulțumiri tot mai mari față de politică, alegătorii americani ai partidului care a câștigat alegerile prezidențiale tind să părăsească urnele. În schimb, susținătorii partidului învins la alegerile cu doi ani mai devreme au mai multe șanse să voteze pentru răscumpărare politică. 

De ce sunt importante alegerile intermediare din 2022

Runda electorală de la jumătatea mandatului definește așadar componența celor două ramuri ale Congresului SUA și majoritatea relativă: votul, de fapt, poate redefini echilibrul dintre puterea legislativă și cea executivă în ultimii doi ani de muncă rămași ai chiriașului de la Casa Albă.

În acest moment, Senatul este împărțit exact în jumătate: 50 de locuri pentru democrați și 50 pentru republicani. Cu toate acestea, Constituția SUA prevede că, în caz de egalitate la vot, vicepreședintele în exercițiu (în acest caz Kamala Harris) poate vota pentru a-și asigura majoritatea și a rupe impasul dintre senatori. 

Ce se va întâmpla după vot

Prin urmare, rezultatul votului de la jumătatea mandatului nu schimbă președinția, dar cu siguranță asigură mari bătăi de cap pentru președintele Biden. Chiriașul Casei Albe speră că democrații vor putea obține o victorie în cel puțin trei-patru dintre statele aflate în balanță: doar așa, Biden va putea poate defila rapid până în 2024, garantând aprobarea mai multor legi de către Congres.

În schimb, însă, dacă Biden va pierde două state controlate în favoarea republicanilor - care ar putea obține o majoritate în Senat - va avea doi ani foarte grei în față, și ce e mai important, în acest timp fostul președinte Donald Trump ar putea pregăti scena pentru candidatura sa la Casa Albă din 2024.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel