Alegeri Franța. Câștigătorul serii: Le Pen ”Trece de la 8 la 80 de mandate, practic, fără să-și facă campanie electorală”. Macron, fără majoritate absolută

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Marine Le Pen, în seara primului tur al alegerilor prezidențiale
Marine Le Pen, în seara primului tur al alegerilor prezidențiale

Alegerile parlamentare din Franța marchează o creștere importantă pentru extrema dreaptă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, după al doilea tur al alegerilor legislative desfăşurate duminică, un scrutin marcat de un avans puternic al extremei drepte conduse de Marine Le Pen, relevă sondajele la ieşirea de la urne, transmite AFP.

Dacă rezultatul final confirmă aceste aşteptări, ar fi un eşec major pentru liderul de la Elysee, care s-ar vedea astfel nevoit să caute alianţe pentru a-şi pune în aplicare programul politic.

Surpriza serii vine din partea extremei drepte conduse de Marine Le Pen, care se pare că ar putea conta pe între 80 şi 100 de deputaţi în noua Adunare.

”Marine Le Pen trece de la 8 la 80 de mandate, practic, fără să-și facă campanie electorală”, remarcă analistul politic Cristian Pârvulescu.

”Va fi un guvern al lui Macron, dar va fi un guvern slăbit”, remarcă analistul, la Digi 24. 

Conform primelor proiecţii după închiderea urnelor, coaliţia Ensemble! (Împreună) a lui Macron ar obţine între 200 şi 260 din cele 577 de mandate ale Adunării Naţionale, aşadar mult sub majoritatea absolută de 289 de deputaţi.

În schimb, alianţa de stânga NUPES condusă de stângistul Jean-Luc Mélenchon ar obţine între 150 şi 200 de mandate, devenind principala forţă a opoziţiei.

Aceleaşi estimări indică între 60 şi 100 de mandate pentru partidul de extremă-dreaptă Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen.

Cât despre dreapta tradiţională, aceasta obţine circa 60 de mandate şi ar putea juca rolul de arbitru în viitorul legislativ.

Alegerile au fost marcate şi de un important absenteism, estimat la 53,5-54%, prezenţa la urne fiind chiar sub cea din primul tur.

Absenteismul a fost foarte ridicat şi astăzi. S-a bătut un nou record pentru alegerile din Franţa: doar 46% dintre alegători au mers la vot, informează corespondentul RRA, citat de Rador.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel