A luptat în Azov timp de 6 ani: Ținta lui Putin este tot malul stâng al Niprului / Rușii nu au puterea de a cuceri orașe mari

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Soldatul croat s-a alăturat armatei ucrainene ca voluntar acum 6 ani.

Denis Scheler a luptat timp de 6 ani în Ucraina și s-a întors în țară în luna martie 2022.

Fost lider al BBB (Bad Blue Boys - ultrașii lui Dinamo Zagreb), Scheler a fost acuzat de Moscova că a organizat plecarea a aproximativ 200 de luptători croați.

Acesta respinge acuzațiile. "Este amuzant. Am crezut că sunt oameni serioși. Pe baza ce informații spune asta? (...) Nu poți aduna 200 de oameni în Croația să protesteze pentru salarii mai mari, darămite pentru orice altceva", a spus Scheler pentru Index.

Luptătorul povestește că, în ultimul an, a fost staționat în zona Kiev. Începutul luptei l-a prins în zona capitalei ucrainene. 

”În martie, când eram la Kiev, bombardamentele de artilerie de la Irpin și Bucea au durat cinci-șase ore fără oprire. Este o pregătire pentru un atac al întregii armate(ruse n.r.)”, spune Scheler. Acesta adaugă că intensitatea luptelor este foarte mare și că ucrainenii sunt pregătiți bine, dar le lipseau avioanele, apărarea aeriană și artileria cu rază lungă.

Despre planurile rușilor

Întrebat despre evoluțiile viitoare ale evenimentelor, Scheler opinează că Rusia nu are capacitatea de a atinge obiective mari.

”Am spus în decembrie și ianuarie că întrebarea nu este dacă Putin va ataca Ucraina, ci când și unde.

De asemenea, am mai susținut că principalele obiective ale lui Putin nu sunt nici Kievul, nici Lvivul, ci estul Ucrainei, Donbas și coridorul către Crimeea, de la Herson la Mariupol.

A reușit asta, dar scopul său este să ajungă pe malul stâng al Niprului pe toată lungimea lui. Apoi, eventual, el poate sta la masa negocierilor”, spune Scheler, pentru Jutarnji.

El adaugă că este evident că rușii nu au puterea de a cuceri orașe mari, Harkov în nord și Odesa în sudul Ucrainei și preconizează că în maxim o lună și jumătate puterea de luptă a armatei ruse se va diminua.

Problemele din Sud

Fostul luptător arată că, în partea de sud, angrenajul militaro-informațional al Ucrainei a fost, practic, penetrat de elemente rusești.

Acesta relatează nervozitatea unor lideri din Regimentul Azov, care au fost surprinși de avansul rușilor din sud.

”Mariupol a căzut în aproximativ trei zile de la invazie. Cineva din partea ucraineană a curățat câmpurile minate prin care au trecut rușii. Herson a fost practic cedat fără luptă. Melitopol, Berdyansk fără un foc. Toate acestea sunt ciudate, mai ales că nu este un secret pentru nimeni că singurul care l-a ajutat pe Azov de la începutul asediului lui Mariupol a fost generalul Kyrylo Budanov, șeful serviciului de informații al Ministerului Apărării”, susține Scheler.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel