Vitamina D: Testul olfactiv care-ți spune dacă ai o deficiență

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi care participă la mai multe procese biologice. 

Funcția sa principală implică absorbția calciului, protejând sănătatea oaselor, a mușchilor și a inimii. Chiar dacă vitamina D este un nutrient atât de esențial, mulți oameni au un deficit al acesteia. Acest lucru se datorează în principal faptului că nutrientul este rar prezent în alimente.

Cea mai mare sursă de vitamina D este lumina soarelui. Atunci când pielea noastră este expusă la lumina soarelui, colesterolul prezent în corpul nostru este transformat în vitamina D și este transportat în diferite părți ale corpului pentru a îndeplini diferite funcții. Un nivel scăzut al acestei vitamine poate duce la numeroase probleme de sănătate. O modalitate de a detecta dacă aveți deficit de vitamina D este legată de un test olfactiv.

Semnele deficienței de vitamina D legate de mirosul tău

Cei care nu primesc o cantitate suficientă de vitamina D sau au deficit de vitamina D își pierd simțul mirosului și al gustului odată cu vârsta. Este posibil ca aceștia să nu recunoască semnul din timp, deoarece progresează lent și este afectat odată cu vârsta. Într-un studiu din 2020 publicat în revista Nutrients, cercetătorii au reușit să stabilească legătura dintre deficiența de vitamina D și pierderea mirosului și a gustului. Pierderea mirosului este definită ca nereușind să identifice corect șase sau mai multe dintre cele opt mirosuri, în timp ce pierderea gustului este definită ca nereușind să identifice corect chinina sau clorura de sodiu.

Cercetătorii au arătat că, în comparație cu cei care au o cantitate suficientă de vitamina D într-o zi, persoanele care au deficit de vitamina D au cu 39% mai multe șanse de a suferi de tulburări de gust și miros mai târziu în viață. Pe baza acestei constatări, cercetătorii au concluzionat că vitamina D ar putea avea un rol semnificativ în afectarea mirosului și a deficiențelor legate de vârstă.

Cât timp trebuie să stați la soare pentru a obține o cantitate suficientă de vitamina D

Consumul zilnic recomandat de vitamina D este de 600 UI pentru persoanele sub 70 de ani și de 800 UI pentru persoanele peste 70 de ani. Întrucât lumina soarelui este cea mai mare sursă de vitamina D, puteți obține cu ușurință o cantitate suficientă din acest nutrient petrecând zilnic ceva timp la soare. Cantitatea de timp de care aveți nevoie pentru a sta la Soare diferă de la un sezon la altul, din cauza intensității luminii solare. Petrecerea a 10 până la 20 de minute la soare este suficientă primăvara și vara, dar în timpul iernii o persoană trebuie să petreacă cel puțin 2 ore, potrivit timesofindia.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel