Carnea de vită braziliană are INTERZIS în magazinele europene

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie

Şase lanţuri de supermarketuri europene, inclusiv două deţinute de olandezii de la Ahold Delhaize (care deține, printre altele, și Mega Image), dar şi o subsidiară a Carrefour, au anunţat miercuri seara că vor înceta să mai vândă unele sau toate produsele din carne de vită provenită din Brazilia din cauza legăturilor cu defrişările pădurilor amazoniene

Multe dintre produsele vizate de această interdicţie au legătură cu grupul brazilian JBS SA, cel mai mare procesator mondial de carne.

Promisiunile făcute miercuri seara variază de la încetarea completă a vânzării oricăror produse din carne provenită din Brazilia, începând din 2022, cum a promis lanţul Lidl Netherlands, până la măsuri mai ţintite precum vânzarea anumitor produse din carne de vită, cum este pastrama de vită.

Boicoturile sunt o reacţie la o investigaţie făcută de publicaţia Reporter Brasil conform căreia grupul JBS achiziţionează, în mod indirect, vite crescute în zonele defrişate ilegal, conform unei scheme în cadrul căreia vitele crescute pe o bucată de teren defrişată ilegal sunt vândute unei ferme care respectă legea după care sunt revândute unui abator, pentru a le fi ascunsă regiunea de provenienţă.



Defrişările s-au intensificat în era Bolsonaro

Defrişarea pădurilor amazoniene din Brazilia, cele mai mari păduri tropicale ale lumii, s-a intensificat după ce preşedintele Jair Bolsonaro a fost numit în funcţie, în 2019, şi a eliminat o parte din legile care protejau mediul. Bolsonaro vrea să promoveze creşterea animalelor şi mineritul în pădurile amazoniene pentru a scoate regiunea din sărăcie.

Potrivit Reuters, în 2021 defrişările de păduri amazoniene au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, fiind defrişată o suprafaţă mai mare decât statul american Connecticut. Cea mai mare parte din terenul defrişat este utilizat pentru creşterea vitelor.

Instagram merge sub radar: Motivul pentru care nu anunță că a depășit 2 miliarde de utilizatori
Printre alte angajamente făcute miercuri seara, Albert Heijn, cel mai mare lanţ de supermarketuri din Ţările de Jos şi totodată o subsidiară a grupului Ahold Delhaize, a anunţat că va înceta să mai cumpere orice tip de carne de vită din Brazilia. De asemenea, Auchan France va elimina de pe rafturile magazinelor sale produsele de pastramă de vită care au legătură cu JBS iar supermarketurile Carrefour Belgium şi Delhaize vor înceta să mai comercializeze marca de pastramă de vită Jack Link, deoarece JBS şi Jack Link au un joint venture care produce pastramă. În Marea Britanie, lanţul de supermarketuri Sainsbury's va înceta să mai cumpere carne de vită din Brazilia, adăugând că 90% din carnea sa de vită provine deja din Marea Britanie şi Irlanda. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel