Taylor Swift cucerește Europa, dar impactul economic este limitat

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Taylor Swift își extinde influența în Europa, atrăgând fani la zeci de concerte sold-out din Dublin până la Viena și dincolo de acestea. Se speră că prezența ei, alături de Jocurile Olimpice din Franța și Campionatul European de Fotbal Euro 2024 din Germania, va revitaliza o economie europeană care a evitat recesiunea în ultimii doi ani și a rămas mult în urma Statelor Unite, scrie Reuters.

Deși Taylor Swift este o megastară care revoluționează industria muzicală, beneficiile economice pe termen lung sunt aproape inexistente. Un exemplu este Stockholm, unde aproape 180.000 de fani au participat la cele trei concerte ale sale din mai, generând aproape 850 de milioane de coroane (81 de milioane de dolari) pentru oraș. Aceasta este o sumă considerabilă pentru un weekend, dar un impact nesemnificativ pentru economia suedeză, care are o producție anuală de 623 de miliarde de dolari.

„Această cifră de afaceri suplimentară este un impuls excelent pentru Stockholm și, în special, pentru sectorul său de turism,” spune Carl Bergkvist, economist-șef la Camera de Comerț din Stockholm. „Dar este doar atât — un weekend, fără impact vizibil sau semnificativ asupra creșterii economice generale.”

Hotelurile și restaurantele au avut încasări mari, iar vânzările de pălării de cowboy au crescut cu 155%, estimează Camera de Comerț. Cu toate acestea, impactul asupra prețurilor este invizibil și ar putea fi chiar mai mic decât atunci când Beyoncé a concertat în oraș cu un an înainte, provocând o creștere temporară a inflației. În prezent, inflația în Suedia a scăzut de la 10% la puțin peste 2%.

„Există un efect Taylor Swift? Este extrem de mic și temporar, în cel mai bun caz,” spune Carsten Brzeski, economist la ING. 

Același verdict se aplică și Jocurilor Olimpice sau Euro 2024. Acestea sunt benefice pentru restaurante, vânzările de bere și comercianții de produse de merchandising, dar nu afectează durabil modelele de consum. 

„Cheltuielile consumatorilor care apar sunt cheltuieli care ar fi avut loc oricum și tind să fie o formă de substituție,” explică profesorul Simon Shibli de la Universitatea Sheffield Hallam. Cheltuielile pentru un bilet la concert sau un hotel provin din bugetul unei familii, ceea ce înseamnă că rămâne mai puțin pentru alte cheltuieli, cum ar fi restaurantele sau călătoriile.

Indexul „draft beer” al Danske Bank a arătat creșteri masive atunci când Danemarca a jucat în Campionatul European anterior, înregistrând o creștere de 106% în încasările din pub-uri și restaurante pentru un meci împotriva Angliei.

Unele media locale au speculat că cercetările Barclays privind obiceiurile de cheltuieli ale fanilor Swift ar putea aduce un miliard de lire sterline economiei britanice. Cu toate acestea, efectul de substituție asupra altor cheltuieli și faptul că o mare parte din veniturile turneului Swift vor ajunge în Statele Unite diminuează beneficiul economic local. 

Pentru economii de dimensiunea Marii Britanii sau ale celor din Europa continentală, astfel de transferuri nu ar influența semnificativ balanța comercială: zona euro a înregistrat un excedent de exporturi față de importuri de nu mai puțin de 39 de miliarde de euro doar în luna aprilie.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel