Sucul de dovleac, sursă importantă de sănătate

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sucul de dovleac, sursă importantă de sănătate. FOTO: Freepik
Sucul de dovleac, sursă importantă de sănătate. FOTO: Freepik

Dovleacul nu este doar o decorație de Halloween, ci și un superaliment

Sucul de dovleac este bun pentru tine - deoarece dovleacul în sine este benefic pentru sănătate. Dovleacul nu este doar o decorație de Halloween, ci este atât de nutritiv încât a câștigat chiar statutul de superaliment.

Din punct de vedere tehnic, dovleacul este considerat un fruct și este una dintre cele mai vechi plante pe care omul le-a cultivat.

Ce profil nutrițional are dovleacul

Cu un conținut scăzut de grăsime și bogat în numeroase vitamine esențiale, profilul său nutrițional este destul de interesant. 

Bogat în vitamina A

Sucul de dovleac este particular bogat în vitamina A - un singur pahar conține cât 171% din doza zilnică recomandată. Vitamina A se găsește în mod obișnuit în fructe și legume proaspete de culoare portocalie - precum morcovi și caise. Alte surse puternice includ ardei gras roșu, pepene galben, mango și chiar broccoli, doar pentru a enumera câteva.

Vitamina A ajută la susținerea funcționării corecte a multor sisteme ale organismului. Este esențială pentru creșterea și funcționarea corespunzătoare a multor sisteme corporale diferite. Este deosebit de benefică pentru promovarea sănătății ochilor și funcționarea vizuală.

Bogat în antioxidanți

Un singur pahar de suc de dovleac ascunde o bogăție de antioxidanți. Variația și cantitatea de antioxidanți găsiți în suc de dovleac sunt destul de surprinzătoare. Plin de vitamina A și vitamina C, sucul de dovleac conține, de asemenea, o gamă largă de minerale, cum ar fi carotenoizii.

Antioxidanții sunt atât de importanți, deoarece acești luptători împotriva radicalilor liberi ajută la combaterea oxidării - un răspuns al organismului care apare în urma stresorilor precum fumul de țigară sau mâncarea nesănătoasă.

Care sunt beneficiile sucului de dovleac

Iată care sunt beneficiile pentru sănătate a sucului de dovleac.

Protejează vederea

După cum s-a menționat mai devreme, sucul de dovleac conține nivele ridicate de vitamina A, cunoscută pentru rolul său în sănătatea ochilor și susținerea vederii. Dar sucul de dovleac merge mai departe, conținând și două compuși antioxidanți numiți Luteină și Zeaxantină.

Acești compuși sunt găsiți în concentrații mari în țesutul ocular, iar cercetătorii cred că joacă un rol important în protejarea ochilor de efectele distructive ale luminii solare.

Promovează pierderea în greutate

Dacă încerci să slăbești puțin (sau mult!), sucul de dovleac ar putea fi răspunsul. Sucul de dovleac este natural sărac în grăsimi și calorii, conținând doar aproximativ 15-30 de calorii per porție!

Luptă împotriva bolilor cronice

Sucul de dovleac este o sursă puternică de vitamine esențiale, minerale, micro și macronutrienți, și în special antioxidanți. Toate acestea joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar și susținerea sănătății generale. Dar sucul de dovleac merge mai departe, ajutând în lupta împotriva bolilor cronice.

Antioxidanții, în special carotenoizii găsiți în sucul de dovleac, sunt asociați cu un risc redus de cancer. Aceasta este observată în special în cazul cancerelor de gât, stomac și sân. Deși legătura este clară, cercetările sunt în curs pentru a determina procesele exacte implicate, scrie Pure Green Franchise.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei bere în fiecare zi

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel