Prăjitură din dovleac și stafide. Un desert delicat și parfumat, care dispare rapid de pe masă

Autorul articolului: Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Brioșe din dovleac și stafide. Un desert delicat și parfumat, care dispare rapid de pe masa
Brioșe din dovleac și stafide. Un desert delicat și parfumat, care dispare rapid de pe masa

Dovleacul a primit titlul de rege al grădinii nu doar datorită dimensiunii sale, ci și a zecilor de vitamine și minerale pe care îl conține. Dovleacul este folosit pentru a prepara supe, gemuri și conserve. Iar deserturile cu dovleac sunt pur și simplu inconfundabile.   

Ingrediente pentru aluat: 

2 ou,

200 grame de făină,

130 grame de zahăr,

70 grame de ulei vegetal rafinat,

50 grame de stafide,

1 lingură praf de copt,

coajă de portocală,

sare.

 

Ingrediente pentru piureul de dovleac: 

170-200 grame dovleac,

100 ml apă,

1 lingură de zahăr.

 

 

Prăjitură din dovleac și stafide. Un desert delicat și parfumat, care dispare rapid de pe masă. Rețeta pas cu pas

 

Pentru a prepara piureul de dovleac, curățați dovleacul și tăiați-l în cuburi mici. Transferați bucățile de dovleac într-o  cratiță, adăugați  1 lingură de zahăr, 100 ml apă și se pune la fier. Dovleacul se fierbe cu zahăr circa 20 de minute la foc mic. Se lasă puțin să se răcească, apoi se pasează.

Un cartof uriaș ar putea să intre în Cartea Recordurilor. „Este una dintre micile surprize plăcute ale naturii"

În timp ce piureul se răcește, pregătiți aluatul. Bateți ouăle cu zahăr șu puțină sare. Adăugați uleiul și piureul de dovleac și amestecați bine.

În compoziție se adaugă făină cernută și praful de copt. Adăugați stafidele și  coaja rasă de la o portocală. Frământați aluatul, apoi îl turnați într-o tavă de copt. Opțional, puteți face o prăjitură mare sau puteți folosi forme de brioșe.  Brioșele se coc la 180 de grade, timp de 50 de minute. Timpul de coacere depinde de dimensiunea vasului. Verificăm pregătirea cu o scobitoare. Lăsam prăjitura să se răcească și presărăm deasupra zahăr pudră.  Poftă bună!

 

Care sunt beneficiile consumului de dovleac pentru sănătate

Datorită conținutul bogat în vitamine și minerale, dovleacul joacă un rol important în menținerea sănătății.

Iată care sunt câteva dintre beneficiile dovleacului:


Reglează tensiunea arterială - consumul de dovleac este benefic pentru sănătatea inimii, iar datorită conținutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor în tratarea hipertensiunii.

Reduce riscul de apariție a  diabetului - semințele și pulpa dovleacului conțin substanțe care ajută la absorbția glucozei în țesuturi și la menținerea acesteia la un nivel optim și poate fi de ajutor în prevenirea apariției diabetului de tip 2.

Întărește sistemul imunitar - dovleacul conține o cantitate ridicată de vitamina C și betacaroten, ambele fiind benefice pentru întărirea sistemului imunitar. Odată ajuns în organism, betacarotenul este transformat în vitamina A, care declanșează producția de leucocite, celulele albe din sânge care lupta cu infecțiile.

Ajută la îmbunătățirea vederii - betacarotenul ajută la menținerea unei bune vederi pe măsură ce îmbătrânim și reduce riscul de apariție a cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. Totodată, vitaminele C și E ajută la prevenirea radicalilor liberi care pot afecta celulele ochiului.

Stimulează pierderea în greutate - dovleacul are un conținut scăzut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame) și este o sursă bogată de fibre, care sporesc senzația de sațietate, fiind de mare ajutor în curele de slăbire.

Previne apariția bolilor cardiovasculare - conținutul ridicat de potasiu, vitamina C și fibre din dovleac ajută la menținerea sănătății inimii și scad riscul de apariție a accidentului vascular cerebral.

Ține colesterolul sub control - dovleacul este bogat în antioxidanți care ajută la reglarea colesterolului și previne oxidarea  colesterolui rău (LDL).

Protejează pielea - vitamina C ajută la producerea de colagen, o proteine esențială pentru o piele sănătoasă. Totodată vitamina C, luteină și antioxidanții protejează pielea de acțiunea  nocivă a razelor ultraviolete.

Menține sănătatea aparatului urinar - semințele de dovleac ajută la ameliorarea simptomelor asociate  prostatei și îmbunătățesc funcțiile aparatului urinar.

Îmbunătățește calitatea somnului - semințele de dovleac au un conținut bogat de magneziu care ajută la îmbunătățirea somnului.

Ajută digestia - datorită conținutului ridicat de fibre, dovleacul este benefic pentru îmbunătățirea digestiei și poate ajută în combaterea constipației.

[citeste si]

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel