Planta aromatică bogată în antioxidanți. Asigură aportul de fier și mangan, cu beneficii asupra sistemului nervos și al diabetului

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @@
azerbaijan_stockers
FOTO: Freepik @@ azerbaijan_stockers

Planta aromatică are un gust specific și este folosită în bucătăria românească. Are un conținut important de vitamine și minerale.

Tarhonul este o plantă aromatică, bogată în fitonutrienți și antioxidanți care ajută la promovarea sănătății și la prevenirea bolilor. Are un conținut important de vitamina A, vitamina C, precum și vitamine din complexul B-urilor, fiind și o sursă extrem de importantă de mangan (346% din doza zilnică) și fier (403% din doza zilnică), potrivit Nutrition & You.

Tarhonul, beneficii pentru sănătate

Tarhonul, ca urmare a conținutului de vitamine și minerale, are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Poate fi consumat sub formă de ceai, precum și sub formă de ulei. În medicina tradițională, tarhonul este folosit pentru a stimula apetitul, dar și ca remediu pentru anorexie, dispepsie, balonare și sughiț. Uleiul de tarhon este utilizat ca anestezic local și antiseptic în problemele de natură dentară.

Reglează nivelul de zahăr din sânge

Nivelul de zahăr din sânge poate crește ca urmare a rezistenței la insulină din cauza inflamației. Tarhonul este eficient în combaterea acestei rezistențe, fapt ce ajută la reglarea nivelului glicemiei prin îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Bogat în antioxidanți

Tarhonul proaspăt este una dintre cele mai puternice ierburi cu proprietăți antioxidante, ca urmare a conținutului de vitamina C, cupru și zinc, având un indice ORAC de 15.542 µmol TE/100g. Antioxidanții prezenți în tarhon combat stresul oxidativ și neutralizează efectul dăunător al radicalilor liberi.

Te scapă de insomnie

Consumul de tarhon îmbunătățește calitatea somnului, având efect sedativ. Multe persoane au raportat că un ceai de tarhon băut după o zi stresantă i-a ajutat să doarmă mai bine. Acest efect al tarhonului este încă cercetat, notează HealthifyMe.

Crește apetitul

Pierderea apetitului este nocivă pentru sănătate și poate duce la malnutriție, o afecțiune comună persoanelor în vârstă.În organism există doi hormoni responsabili cu apetitul: grelina (hormonul foamei) și leptina (hormonul sațietății). Mai multă grelină vă face să vă simțiți flămând, în timp ce un nivel crescut de leptină vă va face să vă simțiți sătul și să scade pofta de mâncare. Tarhonul acționează prin scăderea nivelului de leptină.

Îmbunătățește sănătatea digestivă

Balonarea, dispepsia și iritațiile la nivelul stomacului sunt combătute cu ajutorul tarhonului. Acesta stimulează ficatul să producă bilă, o enzimă care ajută digestia. Consumul de ceai de tarhon sau chiar consumul de plantă proaspătă poate ajuta în cazul unei digestii deficitare.

Are proprietăți antibacteriene

Tarhonul are, de asemenea, proprietăți antibacteriene. Există cercetări efectuate pe brânză care oferă dovezi științifice pentru proprietățile antibacteriene ale tarhonului. Diferite tipuri de bacterii sunt principalele responsabile pentru bolile de origine alimentară: Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, B. Subtilis, E. coli.

Reduce inflamațiile

Un studiu de laborator a arătat că tarhonul are proprietăți antiinflamatorii. Extractul de tarhon reduce semnificativ nivelul de citokine, proteinele responsabile cu declanșarea inflamațiilor.

Îmbunătățește sănătatea mintală

Manganul este un oligoelement de care avem nevoie în cantități mici. În ciuda acestui fapt, manganul joacă un rol important pentru buna funcționare a creierului și sistemului nervos, precum și pentru sistemul imunitar. Aportul uriaș de mangan, 346% din necesar, face din tarhon un aliat al sănătății mintale. De asemenea, tarhonul conține compuși precum quercitina, care ajută la reducerea stresului și crește rezistența la depresie.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Studiile arată că tarhonul, alături de alte ierburi aromatizate și condimente, ajută la îmbunătățirea sănătății inimii. Bolile de inimă, precum accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic sunt principalele cauze de deces la nivel mondial.

Previne obezitatea

Tarhonul, în special  cel rusesc, ajută la prevenirea obezității. Mai mult decât atât, poate îmbunătăți capacitatea musculară prin creșterea nivelului de absorbție a creatinei din mușchi, fapt ce îl face apreciat de cei care își doresc o musculatură în formă.

Stimulează tiroida

Tiroida produce doi hormoni esențiali pentru digestie: tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Extractul de tarhon stimulează tiroida să producă acești hormoni și să mențină un metabolism bun.

Eficient în sindromul premenstrual

Cu efect antiinflamator, dar și cu acțiune asupra reducerii stresului, tarhonul este eficient și în reglarea ciclului menstrual, precum și în reducerea din simptomatologia sindromului premenstrual. Trebuie reținut că tarhonul nu este recomandat femeilor însărcinate, deoarece stimulează menstruația.

Calmant al durerilor gingivale

Substanțele active din tarhon au un efect calmant rapid asupra durerilor gingivale și dentare. Folosit sub formă de ulei, tarhonul poate acționa ca un un anestezic local, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Bicarbonatul de sodiu, beneficii pentru sănătate. Ajută în tratamentul cancerului și crește performanța sportivă

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel