Bicarbonatul de sodiu, beneficii pentru sănătate. Ajută în tratamentul cancerului și crește performanța sportivă

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @user11628272
FOTO: Freepik @user11628272

Bicarbonatul de sodiu este prezent în bucătăriile noastre, iar beneficiile pe care le are nu trebuie neglijate.

Bicarbonatul de sodiu are multiple întrebuințări în casă, de la îndepărtarea mirosurilor neplăcute din frigider sau încălțăminte, la lustruit ”argintăria” sau îndepărtat pesticidele de pe coaja legumelor și fructelor. De asemenea, mai are beneficii și în ceea ce privește sănătatea.

Poate îmbunătăți anumite tratamente împotriva cancerului

Cancerul este a doua cauză principală de deces, la nivel mondial. Este adesea tratat cu chimioterapie, care este un cocktail chimic care încetinește sau oprește creșterea celulelor canceroase, care de obicei cresc și se divid într-un ritm rapid.

Unele cercetări arată că bicarbonatul de sodiu poate ajuta medicamentele de chimioterapie să acționeze mai eficient, făcând mediul pentru tumori mai puțin acid, arată Healthline.

Bicarbonatul ajută în arsurile de stomac

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la tratarea arsurilor la stomac prin neutralizarea acidului gastric. Arsurile la stomac, numite și reflux acid, sunt o senzație dureroasă, de arsură în zona superioară a stomacului, care se poate răspândi în gât.

Deși refluxul acid are multe cauze, acesta apare adesea după ce luați mese mari, beți băuturi carbogazoase sau mâncați alimente grase sau condimentate.

Bicarbonatul de sodiu și boala cronică renală

Persoanele care suferă de boala cronică de rinichi își pierd din funcțiile renale.

Deși mai este nevoie de dovezi, unele studii sugerează că administrarea de suplimente de bicarbonat de sodiu poate îmbunătăți funcțiile renale și încetini progresul bolii cronice de rinichi.

Bicarbonatul calmează aftele bucale

Aftele bucale sunt ulcerații care apar la nivelul cavității bucale, nu sunt contagioase, dar sunt foarte neplăcute pentru persoana care le are.

Deși este nevoie de mai multe dovezi, studiile mai vechi au sugerat că apa de gură făcută cu bicarbonat de sodiu calmează durerile de la nivelul aftelor bucale și grăbesc vindecarea.

Bicarbonatul de sodiu poate îmbunătăți performanța sportivă

Unele studii arată că bicarbonatul de sodiu te ajută să ai performanțe mai mult timp la maxim, în special în timpul exercițiilor anaerobe sau al antrenamentelor de mare intensitate și al sprinturilor.

În timpul exercițiilor de mare intensitate, celulele musculare încep să producă acid lactic, care este responsabil pentru senzația de arsură pe care o ai în timpul antrenamentului.

Acidul lactic scade, de asemenea, pH-ul din interiorul celulelor tale, putând provoca oboseala mușchilor tăi.

Bicarbonatul de sodiu, remediu pentru iritațiile și arsurile pielii

Bicarbonatul de soiu este adesea recomandat pentru calmarea iritațiilor ca urmare a pișcăturilor de insecte. În plus, poate fi potrivit și pentru iritațiile date de arsurile solare.

Vezi și: 6 ceaiuri care pot înlocui cafeaua. Conțin antioxidanți și ajută în reducerea ritmului de îmbătrânire

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel