Oțetul din cidru de mere, beneficii uimitoare asupra organismului tău. De ce este bine să îl consumi

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Towfiqu barbhuiya
Sursa foto: unsplash, autor Towfiqu barbhuiya

Oțetul din cidru de mere a fost lăudat de mulți de-a lungul anilor pentru proprietățile sale benefice pentru pierderea în greutate și multe altele. 

1. Bogat în substanțe sănătoase

Acidul acetic este principalul compus activ al oțetului, care îi conferă mirosul și aroma acrișoară puternică. Cercetătorii cred că acest acid este responsabil pentru beneficiile pentru sănătate ale oțetului de mere. Oțeturile de cidru au 5-6% acid acetic. Oțetul de cidru de mere organic, nefiltrat, conține, de asemenea, o substanță numită mamă, care constă în fire de proteine, enzime și bacterii prietenoase care dau produsului un aspect tulbure. Deși oțetul de mere nu conține multe vitamine sau minerale, mărcile de calitate pot conține unii aminoacizi și antioxidanți.

2. Poate ajuta la distrugerea bacteriilor dăunătoare

Oțetul poate ajuta la uciderea agenților patogeni, inclusiv a unor tulpini de bacterii  Oamenii au folosit în mod tradițional oțetul pentru curățare și dezinfectare, tratarea ciupercilor de unghii, a păduchilor, a negilor și a infecțiilor urechii. Hipocrate, părintele medicinei moderne, a folosit oțetul pentru a curăța rănile cu mai bine de 2.000 de ani în urmă. Oțetul este, de asemenea, un conservant alimentar. Studiile arată că acesta inhibă bacteriile precum E. coli de a se dezvolta în alimente și de a le strica  Dacă sunteți în căutarea unui mod natural de a vă conserva alimentele, oțetul de mere v-ar putea ajuta. Rapoartele anecdotice sugerează, de asemenea, că oțetul de cidru de mere diluat ar putea ajuta în cazul acneei atunci când este aplicat pe piele, dar nu pare să existe cercetări solide care să confirme acest lucru.

3. Poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la gestionarea diabetului

Până în prezent, una dintre cele mai convingătoare aplicații ale oțetului este aceea de a ajuta la tratarea diabetului de tip 2. Diabetul de tip 2 se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr din sânge cauzate de rezistența la insulină sau de incapacitatea de a produce insulină. Cu toate acestea, și persoanele fără diabet pot beneficia de pe urma menținerii nivelului de zahăr din sânge în intervalul tipic, deoarece unii cercetători consideră că nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt o cauză majoră a îmbătrânirii și a diferitelor boli cronice.

Cea mai eficientă și sănătoasă modalitate de a regla nivelul de zahăr din sânge este de a avea o dietă echilibrată, săracă în carbohidrați rafinați și zahăr, dar oțetul de mere poate avea, de asemenea, un efect benefic. Un studiu clinic din 2019 sugerează că consumul de oțet de mere poate avea efecte benefice asupra indicelui glicemic și a stresului oxidativ la persoanele cu diabet și dislipidemie. O revizuire a studiilor clinice din 2021 a constatat că consumul de ACV poate fi benefic pentru starea glicemică la adulți. Dar autorii studiilor notează că această constatare trebuie interpretată cu prudență, deoarece sunt încă necesare studii mai ample pentru a înțelege mai bine potențialele beneficii ale oțetului de mere. Alte studii la om au determinat că oțetul poate îmbunătăți funcția insulinei și poate reduce nivelul de zahăr din sânge după mese.

4. Poate ajuta la pierderea în greutate

Poate surprinzător, studiile arată că oțetul ar putea ajuta oamenii să piardă în greutate. Mai multe studii pe oameni arată că oțetul poate crește senzația de sațietate. Acest lucru poate duce la consumul de mai puține calorii și la pierderea în greutate.

O trecere în revistă a cercetărilor a observat că, în studiile pe termen scurt, atunci când participanții au consumat oțet de mere cu o masă care conținea alimente solide, au experimentat suprimarea apetitului timp de 120 de minute după masă. De asemenea, aceștia au mâncat mai puține gustări timp de 3 până la 24 de ore după ce au consumat oțetul de cidru de mere  Cu toate acestea, studiile pe termen mai lung pe care le-au analizat nu au arătat nicio relație între oțetul de cidru de mere și suprimarea poftei de mâncare

Acestea fiind spuse, simpla adăugare sau sustragere a unor alimente sau ingrediente unice are rareori un efect notabil asupra greutății. Pierderea în greutate pe termen lung este creată prin adoptarea unor obiceiuri utile și de susținere a dietei și a stilului de viață. În general, oțetul de cidru de mere poate contribui la pierderea în greutate prin promovarea sațietății, scăderea glicemiei și reducerea nivelului de insulină. Oțetul de cidru de mere conține doar aproximativ trei calorii pe lingură, ceea ce este foarte puțin, potrivit healthline.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel