O tehnologie revoluționară transformă CO2 și apă în etanol

Autorul articolului: Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Tehnologia este cea mai eficientă de până acum
Tehnologia este cea mai eficientă de până acum

Un catalizator pentru transformarea CO2 și a apei în etanol a fost pus la punct de oamenii de știință americani. Și asta cu o eficiență energetică foarte ridicată și costuri reduse. Sună promițător!

Transformarea dioxidului de carbon (CO2) în combustibil lichid la costuri reduse? Provocarea a fost acceptată de o echipă de cercetători americani, ale cărei rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă Nature. Deși procesul nu este nou, eficiența noului proces este fără precedent.

Cheia reușitei este un nou electrocatalizator capabil să transforme CO2 și apa în etanol cu o eficiență energetică foarte mare. Eficiența faradică - raportul dintre cantitatea de energie electrică produsă, absorbită sau utilizată efectiv într-un proces electrochimic și cantitatea teoretică asociată cu acel proces - este de peste 90%!  Etanolul este un compus care se găsește în majoritatea carburanților. Este, de asemenea, utilizat frecvent în industria farmaceutică și cosmetică.

Noul proces ar putea converti electrochimic CO2 emis de industrii precum centralele electrice pe bază de combustibili fosili sau instalațiile de fermentare a alcoolului. Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea unei economii circulare a carbonului.

Urmează o criză a APEI? ANAR: Impact major asupra resurselor de apă din România

Descompunerea eficientă a CO2

Catalizatorii sunt utilizați pentru a crește viteza unei reacții. Aceștia sunt implicați în aproape 80% din produsele fabricate și sunt esențiale, de exemplu, pentru a transforma petrolul greu în benzină.

Catalizatorul prezentat în acest studiu constă în cupru dispersat pe un suport de pulbere de carbon. Acesta descompune moleculele de CO2 și de apă și reasamblează selectiv moleculele rupte în etanol. Acest proces are avantajul de a funcționa la temperaturi și presiuni scăzute: prin urmare, se poate opri și reporni rapid. Astfel, este capabil să se adapteze la intermitența energiilor regenerabile, cum ar fi energia solară și eoliană.

Echipa de cercetători care au creat această nouă tehnologie a pregătit și alți catalizatori capabili să transforme dioxidul de carbon în alte hidrocarburi. Următorul pas este de a stabili o colaborare cu industriile.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel