Urmează o criză a APEI? ANAR: Impact major asupra resurselor de apă din România

Autorul articolului: Roxana Neagu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Criză apă/ foto ilustrativ pixabay
Criză apă/ foto ilustrativ pixabay

Schimbările climatice își vor pune amprenta asupra resurselor de apă din România. 

”Schimbările climatice pot avea, în următorii ani, un impact major asupra resurselor de apă din România, arată cele mai recente studii efectuate de Administrația Națională Apele Române (ANAR) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). Fenomenele extreme, secete și inundații, vor conduce la creșterea temperaturii apelor și variații semnificative în regimul precipitațiilor.” avertizează Administrația Națională Apele Române (ANAR), într-o postare pe Facebook. 

Creșterea temperaturii apelor și variațiile semnificative în regimul precipitaților vor avea efecte imediate. Conform ANAR, printre efectele imediate se numără ”creșterea frecvenței și amplitudinii inundațiilor, inclusiv a inundațiilor rapide; mărirea în intensitate și durată a secetelor; accentuarea impactului surselor de poluare cu efecte negative directe atât asupra disponibilului apei, cât și asupra calității și biodiversității acvatice.”

Sursa citată anunță efecte și pe termen lung. 

”Pe termen lung, pot schimba distribuția speciilor acvatice, crescând riscul de apariție și dezvoltare a speciilor invazive. În actualele proiecte ale Planurilor actualizate de Management ale Bazinelor Hidrografice (2021), aflate în dezbatere publică pe site-ul www.rowater.ro, specialiștii de la Apele Române prezintă măsuri concrete de atenuare și adaptare la schimbările climatice.” conform ANAR.

Nu doar criza apei îngrijorează românii. În timp ce din Austria vine un semnal de alarmă cu privire la o criză a energiei, în România, deja de ceva timp, profesorul de economie Mircea Coșea transmite avertismente cu privire la o criză alimentară. 

Citește și: FBI avertizează în legătură cu o nouă escrocherie cu criptomonede

Urmează o criză alimentară

”Producția agricolă va declanșa o criză alimentară importantă, peste 5-10 ani, care se va vedea nu prin producție, ci prin prețuri, care vor crește foarte mult, lucru care deja se vede în anumite zone și-n anumite perioade. În 2020-2021, prețurile agricole au crescut în permanență, prețurile agro-alimentare, incluzând aici și produsele din carne.” a spus profesorul Mircea Coșea, pentru DCNews. 

Printre cauzele care au dus la creșterea acestor prețuri stau efectele meteorologice (precum seceta), dar și ”goana după producții foarte mari și foarte accesibile”, generată de consumerismul ridicat, care a dus la scăderea foarte importantă a prețurilor de achiziție, a mai subliniat profesorul de economie. Astfel, totul este într-o strânsă legătură, iar semnale vin pe toate direcțiile. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel