Efecte secundare surprinzătoare ale consumului de pește, potrivit științei

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash, autor: Gregor Moser
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash, autor: Gregor Moser

Consumul de pește are multiple beneficii pentru sănătate. Plin de proteine, vitamine și minerale, peștele este, de asemenea, un aliment cu conținut scăzut de calorii și zero carbohidrați, plin de acizi grași polinesaturați, un tip de grăsimi sănătoase care intră în categoria nutrienților esențiali.

Nu e de mirare că a crescut consumul de pește. Potrivit celor mai recente statistici din raportul Fisheries of the United States, care a fost întocmit de Departamentul de Comerț al SUA, americanii s-au bucurat în medie de 16,1 kilograme de fructe de mare pe persoană în 2018.

"Peștele este cu siguranță un superaliment, ceea ce înseamnă că este un aliment obișnuit cu beneficii extraordinare", spune Dawn Jackson Blatner, RDN, CSSD, autoarea cărții The Superfood Swap.

Aici, vă oferim câteva efecte secundare ale consumului de pește:

O probabilitate mai mică de boli de inimă

Potrivit unei analize a patru studii  la care au participat peste 191.000 de adulți din 56 de țări, consumul a cel puțin două porții (175 de grame sau aproximativ 6 uncii) de pește gras în fiecare săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de a suferi un eveniment major de boală cardiovasculară (cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral) în rândul celor care au fost deja diagnosticați cu o afecțiune cardiacă.

Aceste constatări, care au fost publicate recent, la 8 martie 2021, în JAMA Internal Medicine, relevă faptul că acizii grași omega-3 care se găsesc în acest tip de pește pot reduce șansele unei persoane de a suferi un alt episod cardiac - și, eventual, unul fatal - cu aproape 17%.

"Se știe de mult timp că a mânca două porții de pește gras pe săptămână ajută la îmbunătățirea sănătății inimii prin reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale și de evenimente cardiace bruște", spune Julie Upton, MS, RD, partener fondator al firmei de marketing și comunicare în domeniul nutriției AFH Consulting.

Un impuls în sănătatea creierului

Omega-3, care se găsește în peștele gras, poate ajuta, de asemenea, la protejarea creierului. Un studiu realizat în 2020 de către cercetătorii de la Columbia University Irving Medical Center din New York a descoperit că femeile în vârstă (cu vârsta medie de 70 de ani) care prezentau cele mai ridicate niveluri de acizi grași omega-3 în sângele lor aveau, de asemenea, volume mai mari de materie albă în creier (zona care este compusă din milioane de fibre nervoase). participantele care mâncau săptămânal una sau două porții de pește sau crustacee la cuptor sau la grătar aveau scanări mai sănătoase ale creierului. Motivul? Omega-3 au promovat probabil un răspuns antiinflamator și, în schimb, au ajutat creierul să lupte împotriva daunelor cauzate de îmbătrânire, precum și de toxinele găsite în poluarea aerului.

"Consumul de pește ca parte a unui stil de viață sănătos poate contribui, de asemenea, la creșterea cantității de materie cenușie din creier - cea care este asociată cu o memorie și o cogniție mai bune", afirmă Blatner. "Așa că, de fiecare dată când mănânc pește, îmi place să-mi vizualizez creierul devenind mai mare și mai puternic!"

Mai puține episoade de depresie

Autorii studiului de la Universitatea James Cook din Australia au analizat obiceiurile alimentare ale locuitorilor din două insule - una în care există fast-food și alta în care nu. Prin depistarea voluntarilor pentru depresie, întrebându-i despre alegerile lor alimentare și testându-le nivelul de sânge, cercetătorii au descoperit câteva constatări interesante, care au fost publicate în revista Nutritional Neuroscience.

În primul rând, insularii care au avut acces la fast-food au consumat mai multe mese procesate, în timp ce cei de pe cealaltă insulă au consumat mai multe fructe de mare. Participanții care aveau probabilitatea de a fi diagnosticați cu simptome depresive majore erau mai tineri și mâncau frecvent fast-food. Și, rezultatele analizelor de sânge au arătat că iubitorii de fructe de mare aveau niveluri ridicate de omega-3 care luptă împotriva depresiei.

"Există din ce în ce mai multe dovezi care arată că este posibil ca unele persoane care suferă de depresie să nu aibă suficiente grăsimi omega-3 EPA și DHA", spune Katherine Brooking, MS, RD, partener fondator al firmei de marketing și comunicare în domeniul nutriției AFH Consulting, potrivit eatthis.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel