Deficitul de vitamina D, asociat cu diabetul zaharat de tip 2. Vitamina D este importantă și pentru creșterea imunității

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @vh-studio
FOTO: Freepik @vh-studio

Vitamina D este necesară pentru sănătatea sistemului osos, dar și pe creșterea imunității. Deficitul de vitamina D a fost asociat cu diabetul de tip 2.

Vitamina D are un rol foarte important în organism, contribuind atât la reglarea nivelului de fosfor și de calciu, ceea ce duce la menținerea unei bune sănătăți a sistemului osos, cât și sănătatea musculaturii ori la îmbunătățirea sistemului imunitar.

Vitamina D se sintetizează prin expunerea la soare, fiind suficiente și numai 15 minute pe zi, însă în sezonul rece, mai exact în lunile cu R (septembrie - aprilie) este necesară administrarea de suplimente. 

Deficitul de vitamina D a fost asociat cu o creșterea a riscului pentru o serie de afecțiuni, inclusiv diabetul de tip 2, notează Medical News Today.

Potrivit sursei menționate, numeroase studii au încercat să determine dacă și în ce cantitate vitamina D ar putea contribui la reducerea riscului de apariție a diabetului de tip 2.

De altfel, deficitul de vitamina D este o problemă în creștere, mai ales în țările din emisfera nordică, iar în mod similar, la fel și diabetul de tip 2, motiv care i-a determinat pe cercetători să creadă că ar putea exista o legătură între cele două.

Mecanismul propus în spatele acestei teorii este că vitamina D este necesară pentru ca secreția de insulină să fie la un nivel sănătos, astfel încât lipsa acesteia ar putea nu numai să expună oamenii la riscul de diabet de tip 2, ci și să agraveze rezistența la insulină la persoanele care au diabet de tip 2.

Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că este dificil de demonstrat că suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce riscul de diabet de tip 2, chiar și în cazul celor care au fost diagnosticați ca fiind prediabetici.

O meta-analiză publicată în Diabetes Care în 2020 a constatat o mică reducere a riscului de aproximativ 11% în urma suplimentării cu vitamina D la persoanele cu prediabet, după ce unele studii de profil nu au reușit să arate un efect semnificativ.

Cel mai recent studiu în acest sens, realizat în Japonia și publicat în BMJ, nu a constatat nici el vreun efect semnificativ.

Rezultate mixte

În acest studiu multicentric, dublu-orb, randomizat, cu control placebo, care a implicat peste 1.200 de participanți, cercetătorii au încercat să măsoare efectele vitaminei D zilnice asupra riscului de dezvoltare a diabetului.

Oamenii de știință au analizat dacă 630 de participanți clasificați ca fiind prediabetici aveau mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2 atunci când li se administra zilnic 0,75μg de eldecalcitol - un analog activ al vitaminei D - în comparație cu un grup de 626 de participanți cărora li s-a administrat un placebo.

Aceștia au urmărit participanții timp de 2,9 ani în medie, comparând măsurătorile glicemiei în plasmă la jeun la începutul studiului și la fiecare trei luni, precum și măsurătorile din testele de toleranță la glucoză efectuate la început și apoi anual.

De asemenea, cercetătorii au analizat anual măsurătorile densității osoase ale participanților.

Dr. Tetsuya Kawahara, autorul principal al studiului, a declarat că rezultatele au fost mixte. Grupul căruia i s-a administrat eldecalcitol a prezentat o scădere de 13% a riscului de a dezvolta diabet de tip 2 pe parcursul perioadei de studiu, dar cercetătorii au constatat că nu a fost semnificativ.

Vezi și: Ceaiul de hibiscus, efecte antibacteriene și antioxidante. Ce alte beneficii mai are acesta

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel