Cum îți poate afecta lipsa de somn dieta - și sănătatea inimii tale

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un nou studiu a descoperit o legătură între somnul slab, dieta nesănătoasă și mâncatul în exces la femei. Dieta nesănătoasă este un factor de risc pentru bolile de inimă. Cercetătorii cred că acest lucru ar putea explica de ce somnul slab este legat de un risc crescut de boli de inimă.

Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Columbia University Irving Medical Center, femeile care nu dorm bine au tendința de a mânca prea mult și de a avea o dietă de proastă calitate.Cercetările anterioare au demonstrat o legătură între lipsa somnului și obezitate, diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

S-a crezut că această legătură s-ar putea datora regimului alimentar, dar nu era clar cum anume ar putea influența un somn inadecvat regimul alimentar. Această nouă cercetare ar putea oferi o explicație. Acest lucru este important, a declarat autorul principal Brooke Aggarwal, EdD, profesor asistent de științe medicale la Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, deoarece problemele de somn sunt foarte frecvente în rândul femeilor.

De fapt, aproape 40 la sută dintre femei au un somn slab, a spus ea. În timp ce studiile anterioare s-au concentrat asupra duratei somnului și a efectului său asupra sănătății, acest studiu a analizat în schimb calitatea somnului.

Ce a constatat studiul

Pentru a clarifica legătura dintre somn și alimentație, Aggarwal și echipa sa au analizat somnul și obiceiurile alimentare ale unui grup de femei. Studiul a inclus 495 de femei, cu vârste cuprinse între 20 și 76 de ani, dintr-o gamă diversă de medii etnice, ceea ce, potrivit lui Aggarwal, l-a făcut unic față de alte studii. Cercetătorii au analizat calitatea somnului femeilor, cât timp le-a luat să adoarmă și dacă au avut insomnii.

Femeile au fost rugate, de asemenea, să raporteze despre tipurile de alimente pe care le consumau de obicei, precum și cantitățile. Echipa a descoperit că femeile cu o calitate mai proastă a somnului aveau tendința de a mânca mai multe zaharuri adăugate, un model care este asociat atât cu obezitatea, cât și cu diabetul. Cele cărora le-a luat mai mult timp să adoarmă au avut tendința de a mânca mai mult, atât pe baza caloriilor, cât și a greutății alimentelor consumate.

S-a constatat că femeile cu insomnie mai proastă mâncau mai multe alimente în funcție de greutate. De asemenea, acestea au consumat mai puține grăsimi nesaturate în comparație cu femeile care aveau insomnii mai puțin severe.

Calitatea slabă a somnului a fost asociată, în plus, cu un consum mai mic de cereale integrale.

Ce putem reține din acest studiu

Aggarwal a remarcat că nu a fost posibil să se determine direcția legăturii dintre somnul slab și alimentație din cauza modului în care a fost construit studiul.

S-ar putea ca somnul slab să influențeze alegerile alimentare, a explicat ea.

"Credem că un somn de proastă calitate poate modifica semnalele de foame și de sațietate. De exemplu, prin creșterea nivelului de grelină, care stimulează apetitul, și prin scăderea nivelului de leptină, care reduce sațietatea", a spus ea. "S-a demonstrat, de asemenea, că un somn slab poate modifica activitatea cerebrală, în special în centrele de recompensă ale creierului, astfel încât motivația și dorința de a mânca sunt crescute, ceea ce ar putea duce la supraalimentație."

Cu toate acestea, este posibil, de asemenea, ca alegerile alimentare mai puțin ideale să fie responsabile pentru dificultățile de somn ale femeilor, a adăugat ea. Mâncatul unei diete de proastă calitate sau mâncatul în exces în timpul zilei, poate face mai dificil să dormi bine noaptea, potrivit healthline.com

Aggarwal a declarat că planurile viitoare ale echipei includ un studiu intervențional pentru a afla dacă îmbunătățirea calității somnului va duce la îmbunătățiri ale dietei, care ar putea duce la rândul său la pierderea în greutate și la reducerea riscului de boli de inimă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel