Ce se întâmplă dacă anulezi alarma de dimineață

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Ce se întâmplă dacă anulezi alarma de dimineață. FOTO: Freepik @jcomp
Ce se întâmplă dacă anulezi alarma de dimineață. FOTO: Freepik @jcomp

Trezirea de dimineață poate să fie dificilă, iar o treime dintre adulți își anulează alarma. Cum poți scăpa de tentația anulării alarmei.

Trezirea de dimineață, la oră fixă, este o provocare pentru cei mai mulți dintre noi, patul având un ”mangetism” aparte, mai ales în diminețile răcoroase.

Deși suntem conștienți că trebuie să ne ridicăm din pat, pentru a ne începe activitățile, fie cele domestice, fie cele sociale (școală sau serviciu), de multe ori vrem să anulăm alarma și să mai lenevim câteva momente. Un lucru normal, de altfel. Și mulți dintre noi îl și facem. Potrivit unui sondaj, unul din trei adulți anulează alarma de dimineață de trei ori și mai mult de jumătate dintre adulții tineri, de până în 30 de ani, au afirmat că anulează alarma în fiecare dimineață.

Cum ne afectează anularea alarmei

Pentru a înțelege de ce apăsarea butonului de somn poate fi atât de dăunătoare, este util să vă cunoașteți ciclul de somn sau etapele de somn prin care trece creierul dumneavoastră pentru a vă ajuta să vă odihniți și să vă reîncărcați.

După somnul ușor urmează somnul profund. Această etapă este super importantă, deoarece este perioada de somn în care corpul tău lucrează din greu la regenerarea țesuturilor, la construirea oaselor și a mușchilor și la întărirea sistemului imunitar.

Odată ce ați trecut prin somnul profund, ajungeți la somnul REM. În timpul REM (care înseamnă mișcări rapide ale ochilor), creierul este foarte activ și este posibil să aveți vise intense.

Deci, ce legătură au toate acestea cu butonul de somn? Atunci când alarma se declanșează dimineața, de obicei vă apropiați de sfârșitul ultimului ciclu REM (dacă aveți o oră standard de culcare, durata somnului și durata ciclului de somn, adică.

Cei care au un program cu ore ciudate, cum ar fi cei care lucrează în schimburi, pot simți altfel și se pot găsi predispuși la tulburări de somn cauzate de munca în schimburi).

Dacă v-ați culcat la o oră decentă în noaptea precedentă, ceasul intern al corpului dumneavoastră este pregătit să se trezească odată ce sună alarma.

Dar atunci când opriți alarma și vă culcați din nou, vă trimiteți întregul sistem într-un derapaj confuz.

În scurt timp, corpul nu mai este sigur când este timpul să se trezească și când este timpul să se culce.

Cum putem scăpa de anularea alarmei

Pentru a scăpa de tendința de a anula alarma, care am văzut că poate avea efecte negative, atât pentru starea fizică, dar și pentru cea mentală, este important să acordăm atenție orei de culcare, prin stabilirea, pe cât posibil, dar și să respectăm ora la care am decis că trebuie să ne trezim. De altfel, după un timp se va activa ”alarma internă” și vom observa că ne trezim chiar înaintea ceasului deșteptător.

Astfel, în loc să cedați tentației și să apăsați anularea alarmei, rezistați tentației și dați-vă jos din pat atunci când sună alarma pentru a evita senzația de amețeală asociată cu inerția somnului, notează AmeriSleep.

Vezi și: Lupți cu starea proastă și lipsa de energie? Descoperă alimentele care alungă astenia

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel