Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când săruți pe cineva. Nu te-ai fi gândit la asta

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Klara Kulikova
Sursa foto: unsplash, autor Klara Kulikova

Sărutul este extrem de benefic pentru organism și vă oferă o mulțime de beneficii mentale și fizice.

Iată 5 motive pentru care sărutul este sănătos pentru tine:


1. Sărutul stimulează imunitatea

Un studiu raportat în revista Medical Hypotheses spune că sărutul poate crește imunitatea unei femei împotriva Cytomegalovirusului. Citomegalovirusul, care transmis prin sange, fluide corporale sau organe transplantate, poate provoca orbirea copiilor și alte defecte congenitale dacă mama este purtătoare în timpul sarcinii. În rest, microbul este relativ inofensiv la adulți. S-a crezut mult timp că sărutul este o modalitate de transmitere a microbilor și, astfel, de întărire a apărării organismului, așa că, prin urmare, poate fi sănătos să ne sărutăm în fiecare zi. 

2. Sărutul te ajută să îți alegi cel mai bun partener

Antropologul Helen Fisher descrie sărutul ca fiind un "instrument de evaluare a partenerului". O mare parte din cortex este dedicată captării senzațiilor din jurul buzelor, obrajilor, limbii și nasului. Dintre cei 12 nervi cranieni, cinci dintre ei captează datele din jurul gurii. Gura este construită pentru a capta cele mai sensibile senzații - cele mai complicate gusturi și mirosuri, atingere și temperatură.

De ce este important sărutul într-o relație? Atunci când săruți pe cineva, îl poți auzi, vedea și simți cu adevărat. Așa că sărutul nu este doar un sărut. Este un anunț profund despre cine ești, ce vrei și ce poți oferi. Prin urmare, sărutul poate fi benefic pentru relația ta, deoarece te poate aduce pe tine și pe partenerul tău mai aproape unul de celălalt dacă aveți o conexiune puternică prin sărut. 

Alți cercetători remarcă faptul că sărutul este modul în care biologia determină cu cine din natură ești cel mai compatibil din punct de vedere genetic.

"În momentul sărutului, există mecanisme bine conectate care evaluează sănătatea, starea de reproducere și compatibilitatea genetică", spune Gordon G. Gallup Jr. profesor de psihologie evoluționistă la Universitatea de Stat din New York, la Albany.

3. Sărutul arde calorii

În funcție de diferite rapoarte, sarutul arde între 2 și 26 de calorii pe minut. 

4. Sărutul menține mușchii faciali puternici

Sigur că abdomenul ferm sau coapsele fără celulită pot fi primele pe listă, dar nu subestimați antrenamentul pe care îl face gura în timpul unei sesiuni de sărutări. Cercetătorii spun că folosești 30 de mușchi în timp ce te săruți, iar sărutul ajută la menținerea obrajilor fermi.

5. Sărutul te relaxează în mod natural

Rapoartele științifice spun că sărutul crește nivelul de oxitocină, substanța chimică naturală de calmare a organismului, și crește endorfinele, hormonii de binefacere ai organismului. De asemenea, s-a observat că schimbul de salivă crește dopamina, care ajută la sentimentele de relații romantice și atașament.

6. Sărutul reduce anxietatea

Pe lângă faptul că reduce stresul, vă face să vă simțiți mai relaxați și vă dă o stare de bine, sărutul poate ajuta la scăderea nivelului de anxietate. Oxitocina vă scade anxietatea deoarece vă crește starea de bine și capacitatea de a vă relaxa, potrivit healthline.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel