Alimentele minune care țin cancerul la distanță. Vă cresc sistemul imunitar

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Nathan Dumlao
Sursa foto: unsplash, autor Nathan Dumlao

Dacă aveți antecedente familiale de cancer sau pur și simplu doriți să vă reduceți riscul de cancer, puteți prelua controlul asupra sănătății dumneavoastră prin schimbări simple ale stilului de viață. Alimentele pe care alegeți să le consumați pot fie să vă susțină organismul și să vă întărească sistemul imunitar, fie să facă ravagii în celulele dvs. și să provoace stres oxidativ și inflamație cronică. 

Broccoli

Broccoli face parte din familia legumelor crucifere și are cantități mari de antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii și de detoxifiere celulară. Broccoli conține compuși puternici, inclusiv glucozinolați, indol-3 carbinole și sulforafan, care inhibă creșterea cancerului. Un studiu a constatat că sulforafanul, un compus din broccoli, s-a dovedit a bloca o genă defectuoasă asociată cu creșterea tumorilor de cancer de sân. Sulforafanul stimulează enzimele protectoare ale organismului și vizează celulele care ajută la creșterea tumorilor. Pentru a obține cele mai bune substanțe nutritive din broccoli, nu-l gătiți prea mult. Eu îmi fierb broccoli la aburi timp de 2-4 minute și îl savurez fie ca garnitură, fie ca parte a mesei. De asemenea, puteți arunca câteva buchețele în blender împreună cu smoothie-ul dumneavoastră.

Roșii

Roșiile sunt cea mai bună sursă dietetică de licopen, care blochează acțiunea radicalilor liberi cauzatori de boli. Roșiile gătite eliberează licopen, iar includerea roșiilor gătite în dieta dumneavoastră scade riscul de cancer de prostată, de plămâni și de stomac. Roșiile au enzime care protejează celulele de efectele toxice ale compușilor cancerigeni, acționând ca agenți de detoxifiere. Roșiile gătite sunt fabuloase în mâncarea italiană, iar eu adaug roșii proaspete tocate în toate mâncărurile mele italienești. Le sotezi cu usturoi și ulei de măsline, apoi le acoperi cu busuioc proaspăt tocat pentru o garnitură delicioasă și sănătoasă.

Usturoi

Nu numai că usturoiul este un excelent potențiator de aromă pentru alimente, dar conține fitochimicale puternice care opresc formarea de agenți cancerigeni. Consumul unei diete bogate în usturoi este legat de reducerea ratelor de cancer colorectal și de stomac. Un studiu a constatat că alicina, eliberată atunci când usturoiul crud este tocat, a provocat distrugerea celulelor canceroase de colon. Se crede că alicina oprește, de asemenea, activarea substanțelor care cauzează cancerul. Vă recomand să lăsați usturoiul crud, tocat, să stea timp de aproximativ 15 minute înainte de a-l folosi, permițând astfel obținerea celor mai ridicate niveluri de alicină. Eu folosesc usturoiul tocat în sosul pentru salate, în frigărui, pe somonul la cuptor și în supe - într-adevăr, cât de des pot.

 Fructe de pădure

Fructele de pădure, cu cât sunt mai închise la culoare cu atât mai bine, sunt pline de fitonutrienți care luptă împotriva cancerului. Antocianinele dau fructelor de pădure culoarea lor bogată și s-a demonstrat, de asemenea, că încetinesc creșterea celulelor maligne. Fructele de pădure sunt în mod natural bogate în vitamina C, care, printre altele, protejează organismul de deteriorarea celulelor. Nu vă limitați să mâncați fructe de pădure doar atunci când sunt în sezon. Sigur, au un gust uimitor proaspete, dar le puteți folosi pe tot parcursul anului, fie cumpărându-le în pungi la raionul de congelare, fie congelându-le singuri. Eu le folosesc tot timpul în smoothie-uri sau cu nuci și fulgi de quinoa la micul dejun.

Fasole neagră

Fasolea neagră are un conținut ridicat de antioxidanți în coajă, iar antioxidanții sunt superiori pentru a curăța radicalii liberi din organism care cauzează boli. Fasolea neagră este, de asemenea, bogată în folat, iar folatul ajută la protejarea împotriva mutațiilor din ADN-ul nostru. S-a demonstrat că folatul reduce ratele de cancer de sân, de prostată, de colon și pancreatic. Fasolea neagră conține saponine care inhibă reproducerea celulelor canceroase, precum și inhibitori de protează care încetinesc diviziunea celulelor canceroase. Fasolea neagră este un excelent substitut proteic dacă sunteți vegetarian sau vegan, iar eu o arunc în salate și o combin cu salsa proaspătă atunci când în meniu se află mâncare mexicană.


Varză

Există multe tipuri diferite de varză- verde, roșie, de salvie- și fiecare are diferiți compuși care luptă împotriva cancerului. De asemenea, varza face parte din familia legumelor crucifere și este bogată în antioxidanți, proprietăți antiinflamatorii și glucozinolați. S-a demonstrat că consumul de glucosinolați reduce riscul de cancer, iar consumul de varză protejează împotriva cancerului de vezică urinară, de sân, de prostată și de colon. Gătirea excesivă a verzei reduce beneficiile, așa că aveți grijă să nu o gătiți prea mult timp. Varza dă un gust minunat stir-fry-urilor, iar eu o fierb la aburi și o stropesc cu oțet asiatic. Varza este, de asemenea, ingredientul principal în salata de varză, iar aceasta este o garnitură excelentă, atâta timp cât folosiți ulei de măsline și oțet în loc de maioneză, potrivit yourtango.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel